Sosyal politika aracı olarak fırsat eşitliği ve bunun sağlanmasında eğitimin rolü
Equality opportunities as a social policy tool and the role of education
- Tez No: 659442
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR BAŞTAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Eşitlik, Fırsat Eşitliği, Sosyal Adalet, Eğitim Politikaları, Eğitim Finansmanı, Equality, Equal Opportunity, Social Justice, Education Policies, Education Finance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu araştırmada amaçlanan konu fırsat eşitliğinin sağlanmasında eğitimin rolünü incelemektir. Eşitlik kavramının fırsat eşitliği boyutu incelenerek, toplumda fırsat eşitliğini sağlamada eğitimin etkinliğini ve yeterliliğini araştırmaktır. Araştırmada literatür tarama yöntemi seçilmiştir. Konunun daha iyi anlaşılması için TÜİK, OECD ve PISA sayısal verilerinden yararlanılarak tablolar halinde açıklanmıştır. Araştırmanın sonucunda, eğitimin fırsat eşitliğini sağlamada etkili olduğu ve fırsat eşitliğinin bireylerin toplumsal konumlarını etkilediği, fırsat eşitliğinin sadece bireyler üzerinde değil nesiller boyu etkilediği belirlenmiştir. Benimsenen ideolojilerin hem eğitim üzerinde hem fırsat eşitliği üzerinde toplumsal hayata ve bireylere etkileri olduğu ortaya konmuş ve ailelerin ekonomik durumlarının çocukların eğitimi üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Eğitim üzerinde ekonominin ve ideolojilerin etkisi ortadan kaldırılırsa eşitsizliklerin azaltılması yönünde büyük gelişme kaydedilmektedir. Bölgeler ve eğitim kurumları arasındaki kalite ile nitelik farkının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Eğitimin ailelerin ya da diğer dış etkenlerin etkisi altından kurtarılması ve şartların mümkün mertebe aynı seviyeye getirilmesi halinde eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ve fırsat eşitliğinin sağlanmasında da eğitimin rolünün büyük olacağı bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject aimed to research in this is to examine the role of education in providing equal opportunity. By examining the concept of equality as equal opportunity, it can be aimed to research the effectiveness and efficiency of education in providing equal opportunities in society. Literature scanning method was chosen in this study . In order to understand the subject better, it has been explained in tables using TUİK, OECD and PISA numerical data. As a result of the research, it was determined that education is effective in providing equal opportunity and equal opportunity affects inviduals social positions. In addition, it's been determined that equal opportunity affects not only individuals but also generations. Also it's been revealed that the adopted ideologies have effects on both education and equality of opportunity, on social life and individuals and it's been determined that the economic status of families has a big impact on children's education. If the influence of the economy and ideologies on education is eliminated, big progress can be made towards reducing inequalities. The difference in quality and qualification between regions and educational institutions should be exterminated. It is known that if education is saved from the influence of families or other external factors and also if the conditions are brought to the same level as possible, education will have a big role in ensuring equality of opportunity and equal opportunities in education.