Alain Badiou'nun hakikat teorisi ve etiği
Alain Badiou's theory of truth and ethics
  1. Tez No: 659470
  2. Yazar: EMİNE AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE KAYA KEHA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Hakikat, Olay, Sadakat, Özne, Arzu, Karar Verilemezlik, Ayırt Edilemezlik, Türeyimsel, Adlandırılamaz, Etik, Kötülük, Bilim, Sanat, Siyaset, Komünizm, Aşk, Truth, Event, Faith, Subject, Desire, Undecidable, Undiscernible, Generic, Unnameable, Ethics, Evil, Science, Art, Politics, Kommunism, Love
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Analitik, Postmodern ve Marksist perspektifler tarafından hakikat kavramına türlü saldırıların yapıldığı ve felsefenin askıya alınmaya çalışıldığı bir çağda Alain Badiou, felsefenin hakikatten vazgeçemeyeceğini ilan eder. Badiou için felsefenin hakikatten vazgeçmemesi bir anlamda felsefenin de varlık koşuludur. Diğer taraftan Badiou felsefenin bu varoluş ilanından yirmi yıl sonra felsefenin her yerdeliğinden ya da aşırı varoluşundan muzdariptir. Problem artık felsefenin varoluşunu tekrar tasdik etme ya da doğrulama problemi değil kendini ahlaki taklitlerinden ayırmak için özünü kurma ve hakim fikrin istikrarını bozma problemidir. Başka bir deyişle eğer felsefenin yasal ve etik statükoyu yasallaştırmak için kullanılan başka bir yol olmaktan kaçınması gerekiyorsa, felsefenin ana modu polemik olmalıdır. İşte bu çalışmada Badiou'nun felsefenin en temel problemi olarak gördüğü hakikat kavramındaki bu ısrarı ve bu ısrarıyla beraber hakikatin bütünlüğünü bozarak tözsellikten arındırması ve sonrasında felsefenin ahlaksızlaştırılmasına dayanan polemik tavrı sorunsallaştırılmıştır. Çalışmamızın giriş kısmında Bir Fransız düşünürü olarak Alain Badiou'nun Fransız düşüncesindeki yeri ve Fransız düşüncesinin temel özellikleri, Hakikat kavramının Badiou'ya kadar olan sürede ele alınış tarzı ve temel çağdaş etik tartışmalar ele alınarak Badiou'nun hakikat teorisi ve etiği için bir başlangıç oluşturulmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde Badiou'nun, bir anlamda felsefenin varoluş ilanı olarak görülebilecek olan Hakikat teorisi ve hem felsefenin koşulları hem de hakikatin türeyimsel usulleri olan bilim, sanat, siyaset ve aşk olmak üzere dört alana yer verilmiştir. İkinci Bölümde ise mevcut etik tartışmalarda Badiou'nun etik eleştirilerinin merkezindeki üç başlık ve Badiou'nun etik önerisi olan Hakikatler Etiği ve bu etiğin çağdaş etik tartışmalar içerisindeki yeri tartışmaya açılmıştır. Sonuç bölümünde ise Badiou'nun hakikat teorisinin ve etiğinin ortaya çıkardığı birtakım ontolojik ve etik sonuçlar değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
A century in which truth concept had various attacks by analytical, postmodern and Marxist perspectives and philosophy was tried to suspended Alain Badiou declared that philosophy will never abandon the truth. For Badiou, philosophy's not abandoning truth is existence condition of philosophy in a sense. On the other hand, Baidou was suffering from philosophy's being everywhere and over existence twenty years after existence announcement of the philosophy. The problem is not the problem of reaffirmation or verification of existence of philosophy anymore. The problem is to create its essence for distinguishing from moral imitations and to ruin the stability of dominant thought. In other words, the fundamental mode of the philosophy must be polemics if the philosophy needs to avoid being another way which is being used for validating the legal and ethical status quo. Here in this study, Badiou's persistence on this truth concept which he sees as the most fundamental problem of the philosophy and with this persistence his purification of integrity of the truth from substantive and later his polemic attitude based on demoralising of the philosophy were problematized. In the introduction part of the study, an introduction for Badious's theory of truth and ethic and was tried to be formed by discussing the place of Alain Badiou as a French thinker in French thought and basic characteristics of French thought and by addressing of truth concept in the period of time till Badiou and basic contemporary ethic discussions. The first part includes the truth concept which can be observed existence announcement of the philosophy in a sense and four topics as science, art, politics and love which are both conditions of the philosophy and generic methods of the truth. In the second part, three topics in the center of Badiou's ethic criticism in current ethic discussion and ethic of the truths which is ethic proposal of Badiou and the place of this ethic in the current ethic discussion were discussed. In the conclusion part, various ontological and ethical results which Badiou's concept of truth and ethic revealed were tried to be evaluated.