Histerektomi olan ve olmayan kadınlarda cinsel yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of sexual life quality in women with and without hysterectomy
  1. Tez No: 659485
  2. Yazar: ELİF NAZLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM ADAHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Histerektomi, Doğal Menopoz, Cerrahi Menopoz, Cinsel Yaşam Kalitesi, Hysterectomy, Natural Menopause, Surgical Menopause, Sexual Quality of Life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu araştırmada histerektomi operasyonu olarak cerrahi menopozda olan kadınlarla, operasyonu olmayan benzer yaş grubundaki doğal menopozda olan kadınların cinsel yaşam kalitesinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği ile Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniklerine başvuran, Total Abdominal Histerektomi+ Bilateral Salpigooferektomi (TAH+BSO) operasyonu uygulanmış cerrahi menopozda 75 ve doğal menopozda olan 75 kadın olmak üzere toplam 150 kadın dahil edildi. Katılımcılara araştırmacılar tarafından hazırlanan, sosyo-demografik veri formu ve Cinsel Yaşam Kalitesi-Kadın (CYKÖ-K) anket formu uygulandı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde iki gruplu karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, kategorik değişkenler arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için Ki-Kare testi uygulandı. Bulgular: Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 53,92±4,80 yıldı. Cerrahi menopoz grubunun yaş ortalaması 53,01±5,13 yıl iken, doğal menopozda olan kadınların yaş ortalaması 54,83±4,30 yıldı. Doğal menopozda olan kadınlarda cerrahi menopozda olanlara göre üniversite mezunu olma oranı anlamlı olarak daha yüksekti. Kadınların evlenme şekli, doğum şekli, kronik hastalık varlığı, gelir düzeyleri ve sigara kullanma durumları her iki grupta da benzer bulundu. Tüm grubun CYKÖ puan ortalaması 59,0±18,4 idi. Cerrahi menopozda olan kadınların CYKÖ puan ortalaması 59,2 ±18,8, doğal menopozda olan kadınların CYKÖ puan ortalaması 58,8±18,1 idi ve CYKÖ puanları açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Tüm katılımcıların %70,3 'ünün görücü usulü ile evlendiği ve kadınların CYKÖ'den aldıkları puanlar değerlendirildiğinde; görücü usulü ile evlenen kadınların tanışarak/anlaşarak evlenen kadınlara göre cinsel yaşam kalitesinin daha kötü olduğu bulundu. Sonuç: Çalışmamızda histerektomi olan ve olmayan benzer yaş grubundaki menopozda olan kadınların cinsel yaşam kalitesi puanları karşılaştırıldığında, her iki grubun da cinsel yaşam kalitesinin bozulduğunu ancak aralarında anlamlı bir farklılık olmadığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to compare the quality of sexual life of women who were undergone hysterectomy operation and were in surgical menopause with women who were in natural menopause in similar age group, in this study. Materials and Method: A total of 150 women were included in our study, including 75 women in surgical menopause and 75 women in natural menopause who were undergone had total abdominal hysterectomy and bilateral salpingo oophorectomy (TAH + BSO) operation and applied to the Family Medicine and Gynecology and Obstetrics outpatient clinics of Karabük University Faculty of Medicine Training and Research Hospital. Socio-demographic data form and Sexual Quality of Life Women's (STI) questionnaire form prepared by the researchers were applied to the participants. In the statistical analysis of the data obtained, the Mann-Whitney U test was used in two-group comparisons, and the Chi-Square test was used to evaluate the relationship between categorical variables. Results : The average age of the women participating in the study was 53.92 ± 4.80 years. While the mean age of the surgical menopause group was 53.01 ± 5.13 years, the mean age of the female group in natural menopause was 54.83 ± 4.3 years. The rate of having a university degree education was significantly higher in women who were in natural menopause than those in surgical menopause. Women's marriage type, delivery type, presence of chronic disease, income levels and smoking status were similar in both groups. The mean STI score of the whole group was 59.0 ± 18.4. The mean STI score of women in surgical menopause was 59.2 ± 18.8, and the mean STI score of women in natural menopause was 58.8 ± 18.1 and there was no significant difference between the groups in terms of STI scores. Considering that 70.3% of all participants got married by an arranged marriage and the scores of women obtained from STI, it was found that women married by arranged marriage had worse sexual life quality compared to women who got married by meeting / agreement. Conclusion: In our study, when the sexual life quality scores of menopausal women in the similar age group with and without hysterectomy were compared, we found that the sexual life quality of both groups was impaired, but there was no significant difference between them.