Laparoskopik sakrouterin plikasyon yapılan hastalarda kısa dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of short-term results in patients undergoing laparoscopic sacrouterina ligament plication
- Tez No: 666148
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMSAL PINAR TOPDAĞI YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik sakrouterin ligament plikasyonu, pelvik organ prolapsusu, Laparoscopic Sacrouterine Ligament Plication, Pelvic Organ Prolapse
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
AMAÇ: Pelvik organ prolapsusu, pelvik taban yetersizliği sonucu komşu organların vajene doğru herniye olmasıdır. Pelvik organ prolapsusu, günümüzde kadınların hayat kalitesini önemli ölçüde azaltan problemlerden biri haline gelmiştir. Pelvik organ prolapsusunun medikal ve cerrahi tedavileri olmakla beraber, kesin tedavi yöntemi cerrahidir. Medikal ve konservatif tedavi, daha çok cerrahiye uygun olmayan veya cerrahi sırası bekleyen hastalar için yapılmaktadır. Cerrahi operasyonlar ise abdominal veya vaginal yollarla gerçekleştirilmektedir. Abdominal operasyon olarak ise, laparatomi veya laparoskopik gerçekleşebilmektedir. Eskiden prolapsusu olan hastalara doğrudan histerektomi yapılmakta iken, günümüzde ise uterus koruyucu cerrahiler ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmanın primer amacı, sakrouterin ligament plikasyonunun kısa dönem objektif ve subjectif başarısıdır. Sekonder amaç ise, sexüel ve yaşam kalite testleri ile ortaya konulacak iyileşmenin ne kadar anlamlı olduğudur. Ayrıca meş destekli prosedürlere alternatif olan laparoskopik sakrouterin ligament plikasyonu, meşin olası komplikasyonlarını da ortadan kaldırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmaya, Atatürk Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne 2019-2020 yılları arasında apikal prolapsus tanısı konulan ve POP Q evrelemesine göre semptomatik evre 2 ve evre 3 olan hastalar dahil edilmiştir. Bu kriterleri sağlayan 51 hasta preoperatif değerlendirmeye alındı. Sakrouterin ligament plikasyon prosedürü hakkında hastalara ayrıntılı bilgi verildi. 5 hasta uterusun korunmasını istemediğinden, 1 hasta postoperatif kontrollere gelmediğinden ve 15 hastada meşin kullanıldığı prosedürleri tercih ettiğinden çalışma dışı bırakıldı. Semptomatik evre 2 ve evre 3 prolapsusa sahip , uterusu koruma arzusu olan ancak herhangi bir nedenle anormal uterin kanama (myom vb.) tanısı almayan hastalar yaş sınırı gözetmeksizin çalışmaya dahil edildi. Anterior veya posterior prolapsusun eş zamanlı varlığı, eş zamanlı uygulanan jinekolojik operasonlar ya da anti-inkontinans ameliyatı yapılması dışlanma kriteri olarak kabul edilmedi. Preoperatif veya postoperatif POP-Q verileri tespit edilemeyen, apikal prolapsusu olup uterus koruyucu cerrahi istemeyen, daha önce prolapsus ve pelvik taban ameliyatı yapılan, POP-Q evrelemesine göre evre 2'nin altında olan hastalar ve evre 3'ün üzerindeki hastalar, bilinen sistemik malignitesi olan, preneoplastik ve neoplastik jinekolojik hastalığı olan, immünolojik, konnektif yada hematolojik hastalığı olan ve takipte kaybolan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya dahil olan bütün hastalara alternatif tedavi protokolleri, olası riskler ve komplikasyonlar hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapıldı ve onamları alındı. Bütün operasyonlar konusunda deneyimli Prof. Dr YAKUP KUMTEPE , Dr. Öğretim Üyesi EMSAL PINAR TOPDAĞI YILMAZ ve Dr.Salih İNCE tarafından uygulandı. Hastalara ait demografik özellikler ve operasyona ilişkin bilgiler kaydedildi. Hastaların preop fizik muayenesi yapılarak, POP-Q evrelemesi yapıldı. POP-Q evrelemesi ile apikal, anterior kompartman posterior kompartman defekti kaydedildi. Çalışmanın primer amacı, apikal defekti incelemek olsa da ön ve arka komparaman defekti varlığında sakrouterin ligament plikasyonuna ilaveten ön ve arka onarım da cerrahiye eklendi. Hastaların ameliyat esnasında oluşan minör ve majör komplikasyonları, ameliyat süresi, kan kaybı, transfüzyon ihtiyacı, postoperatif komplikasyonları tek tek kaydedildi. Hastalar taburcu olduktan 12 hafta sonra kontrole çağrılıp tekrar muayeneleri yapılarak, POP-Q dereceleleri, hemoglobin düzeyleri, minör ve majör komplikasyonlarına bakılıp tekrar kaydedildi. Elde edilen veriler üzerinden istatistiki analizleri yapıldı. Preoperatif ve postoperatif iki kontrolde de hastalara, Türk Jinekoloji ve Pelvik Rekonstrüktif Cerrahi Derneği'nin kabul ettiği pelvik organ prolapsusu yaşam kalitesi değerlendirme formu olan P-QoL ( prolapse quality of Questionnaire) ve cinsel fonksiyon değerlendirmesi için kadın cinsel fonksiyon indeksi (KCFİ)( female sexsüal function index) uygulandı. Bunun yanısıra postoperatif hasta memnuniyetini sorgulandı. BULGULAR: Çalışmaya katılan hasta sayısı 30'du. Hastaların yaş ortalaması 54,83±8,99 olup, minumum 40, maximum 66'ydı. Hastaların ortalama doğum sayıları 3,36±1.44 olup, minumum 3, maximum 7 idi. Ayrıca hastaların 13'ünde zor doğum öyküsü mevcuttu. Hastaların 21 tanesi (%70) postmenapozal hasta iken 9 tanesi (%30) premenapozal dönemdeydi. Hasta grubunun 12 tanesinde (%40) ailesinde pelvik organ prolapsusu öyküsü bulunmaktaydı. Hastaların tamamında ele gelen kitle ve sarkma şikayeti olup, 10 (%33,3) idrar kaçırma ve 1(%3,3) tanesinde de defekasyon esnasında zorluk şikayeti vardı . Cerrahide homojeniteyi sağlamak amacı ile, tüm hastalara Prof. Dr. YAKUP KUMTEPE ve Dr. Öğretim üyesi EMSAL PINAR TOPDAĞI YILMAZ ve Dr.Salih İNCE tarafından, laparoskopik sakrouterin ligament plikasyonu yapılıp, intraoperatif ve postoperatif komplikasyonları izlendi. Hastaların 1 tanesinde intraoperatif komplikasyon olarak hemoperitoneum meydana gelirken, postoperatif 2 (%6,6) hastada 38 dereceye varan ateş, 2 (%6,6) tanesinde kalça/bel ağrısı, 3 (%9,9) tanesinde üriner sistem enfeksiyonu kaydedildi. Hastaları için objektif anatomik başarı hymenin (-1) cm üzerinde herhangi bir POP-Q noktasının desensusu olarak tanımlanmadı. Klink başarı ise hastanın prolapsusa ait semptomlarının olmaması olarak kaydedildi. 12 haftalık takip sonrasında hiçbir hastada sarkma, ele gelen kitle şikayeti mevcut değildi. POP-Q evrelemesine göre ise hastalarda c noktası ortalama 3,26±0,58 den ,-2,76±1,71 e gerilemiştir. SONUÇ: Yapılan çalışma sonucunda, laparoskopik sakrouterin ligament plikasyonu yapılan hastalarda önemli derecede pozitif sonuçlar alınmış, hastaların şikayetleri azalmış veya tamamen bitmiştir. Laparoskopik sakrouterin ligament plikasyonu yeterince tecrübesi olan cerrahların elinde etkin ve hasta konforunun üst düzeyde olduğu bir operasyondur. Yaşam kalitesini artırması, hastanede kalış süresini kısaltması, kanama miktarının az olup transfüzyona gerek duyulmaması, intraoperatif ve postoperatif komplikasyonların önemli derecede az olması sebebiyle laparoskopik sakrouterin ligament plikasyonu, uygun hastalara tedavi seçeneği olarak sunulmalıdır.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: Pelvic organ prolapse is the herniation of the pelvic organs towards the vagina as a result of pelvic floor insufficiency. Pelvic organ prolapse has become one of the problems that significantly reduces the quality of life of women. Although there are medical and surgical treatments for pelvic organ prolapse, the definitive treatment method is surgery. Medical and conservative treatment is mostly performed for patients who are not suitable for surgery or awaiting surgery. Surgical operations are performed via abdominal or vaginal ways. As an abdominal operation, laparotomy and laparoscopic can be performed. In the past, direct hysterectomy was applied to patients with prolapse, but nowadays uterus-sparing surgeries come to the fore. The primary aim of this study is the short-term objective and subject success of sacrouterine ligament plication. The secondary aim of this study is how significant is the improvement to be demonstrated by sexual and quality of life tests. In addition, laparoscopic sacrouterine ligament plication, which is an alternative to mesh-supported procedures, also eliminates the possible complications of mesh. MATERIALS AND METHODS: In this study, patients who were diagnosed with apical prolapse between 2019-2020 in Atatürk University Gynecology and Obstetrics Clinic and who were symptomatic stage 2 and stage 3 according to the POP Q staging were included. 51 patients who met these criteria were evaluated preoperatively. Detailed information was given to the patients about the sacrouterine ligament plication procedure. 5 patients were excluded from the study because they did not want the uterus to be preserved. One patient was excluded from the study because she did not come to the postoperative controls and and 15 patients were excluded because of they preferred procedures which using mesh. Regardless of age limit, patients with symptomatic stage 2 and stage 3 prolapse, with a desire to protect the uterus, but were not diagnosed with abnormal uterine bleeding (myoma, etc.) for any reason, were included in the study. Simultaneous presence of anterior or posterior prolapse, simultaneous gynecological operations or performing anti-incontinence surgery were not considered as exclusion criteria. The patients has been excluded from the study whose preoperative or postoperative POP-Q data cannot be detected patients, who have apical prolapse and do not want uterus-sparing surgery, previous prolapse and pelvic floor surgery performed patients, patients below stage 2 and above stage 3 according to the POP-Q staging, patients with known systemic malignancies, preneoplastic and neoplastic gynecological diseases, immunological, connective or hematological diseases and disappeared during follow-up. All patients included in the study were informed in detail about alternative treatment protocols, possible risks and complications, and their consents were obtained. All surgeries was operated by Prof. Dr. Yakup Kumtepe, Assistant Professor Dr. Emsal Pınar Topdağı Yılmaz and Assistant Resident Dr. Salih İnce. Demographic characteristics of the patients and information about the operation were recorded. POP-Q staging was performed by performing preoperative physical examination of the patients. Apical, anterior compartment posterior compartment defect was recorded with POP-Q staging. Although the primary aim of the study was to examine the apical defect, anterior and posterior repair was added to the surgery in addition to the sacrouterine ligament plication in the presence of anterior and posterior comparative defects. Minor and major complications occurred during the operation, operation time, blood loss, need for transfusion, postoperative complications were recorded. Patients were called for control 12 weeks after discharge and re-examined, and their POP-Q grades, hemoglobin levels, minor and major complications were checked and recorded again. Statistical analysis was made on the data obtained. In both preoperative and postoperative controls, P-QoL(Prolapse Quality of Questionnaire), a pelvic organ prolapse quality of life assessment form accepted by the Turkish Society of Gynecology and Pelvic Reconstructive Surgery, and female sexual function index(KCFI, female sexual function index) for sexual function evaluation were applied to the patients. RESULTS: The number of patients included in the study was 30. The average age of the patients was 54.83 ± 8.99, a minimum of 40 and a maximum of 66. The mean number of births of the patients was 3.36 ± 1.44, with a minimum of 3 and a maximum of 7. In addition, 13 of the patients have a difficult birth anamnesis. Twenty-one (70%) of the patients were in the postmenopausal period. Nine of the patients (30%) were in the premenopausal period. Twelve (40%) of the patients group had a family history of pelvic organ prolapse. All of the patients complained of palpable mass and sagging; ten (33.3%) of the patients had urinary incontinence and one (3.3%) patient had difficulty during defecation. In order to ensure homogeneity in surgery; Laparoscopic sacrouterine ligament plication was operated by Prof. Dr. YAKUP KUMTEPE, Assistant Professor Dr. EMSAL PINAR TOPDAĞI YILMAZ and Dr. Salih İNCE to the all patients. In one patient, hemoperitoneum occurred as an intraoperative complication. In the postoperative period, 2 (6.6%) patients had fever up to 38℃, 2 patient (6.6%) had hip/low back pain, 3 (9.9%) patients had urinary tract infection. Objective anatomical success for the patients was not defined as the decentralization of any POP-Q point (-1) cm above the hymen. Clinical success was recorded as the patient's absence of prolapse symptoms. After 12 weeks of follow-up, no patient complained of sagging or palpable mass. According to the POP-Q staging, the c point in patients decreased from an average of 3.26 ± 0.58 to -2.76 ± 1.71. CONCLUSION: At the end of the study, significant positive results were obtained in patients who underwent laparoscopic sacrouterine ligament plication, patients complaints decreased or completely disappeared. Laparoscopic sacrouterine ligament plication is an effective operation in the hands of surgeons who have sufficient experience and high patient comfort. Laparoscopic sacrouterine ligament plication should be offered to eligible patients as a treatment option because it improves the quality of life, shortens the length of hospital stay, does not require transfusion with a small amount of bleeding, and has significantly fewer intraoperative and postoperative complications.