حاشية جلال الدين محمّد بن أسعد الصّديقي الدّوانيّ (ت 918ه) على تفسير البيضاويّ (سورة الفاتحة) دراسة وتحقيق
Hâşiyetu Celal al-Din Muhammed bin Asaad al-Siddiqi al-Dawani''ın alâ Tefsîri'l-Baydâvî'( Fatiha Suresi ): isimli elyazmasının tahkîki ve incelenmesi
  1. Tez No: 659496
  2. Yazar: AHMED ADNAN ZGHAIR AL-HARDANEE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hâşiyetu'd-Devvânî, Celaleddin al-Dawani, Tefsîri'l-Baydâvî, Tahkîki ve İncelenmesi, Sûretu'-l-Fâtîhâ, Hashiyah Al-Dawwani, Inspection and Investigatio, Tafsee Al-Baydhawi, Jalal Al-Din al-Dawwani, Surah Al-Fatiha
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu araştırma, İslam ümmetinin tarihsel mirasının bir parçasına ışık tutarak Celâleddin ed-Devvânî'nin Beyzavi Tefsiri (Fâtiha Sûresi) üzerine kaleme aldığı haşiyenin inceleme ve tahkikini ele almaktadır. Araştırma iki bölüme ayrılmıştır. Giriş kısmında bu haşiyenin önemi, araştırmacıyı bu eserin tahkikine yönelten nedenler ve araştırmacının bu çalışma sırasında karşılaştığı en önemli zorluklar açıklanmıştır. Birinci bölümde, alt başlıklar şeklinde Beyzâvî'nin hayatı ele alınmış, ismi, künyesi, lakabı belirtilmiş, ardından doğumu, yetişmesi ve vefatı, ardından ilmi hayatından söz edilmiş ve hocaları, talebeleri, telifleri, ilim dünyasındaki yeri, alimlerin kendisi hakkında sözlerine yer verilmiştir. Daha sonra tefsiri özetle anlatılmış, tefsirde izlediği yöntem izah edilmiştir. Bu bölümün ikinci kısmında ise Celâleddin ed-Devvânî'nin hayatına yer verilmiş, hocaları, talebeleri, telifleri, ilim dünyasındaki yeri ve alimlerin kendisi hakkındaki övgüleri aktarılmıştır. İkinci bölümde ise elyazmasının tanımı, müellifinin hayatı, nesebi, yöntemi ve ilmi ehemmiyeti üzerinde durulmuş, ayrıca hâşiye kavramı ve ortaya çıkış tarihçesinden söz edilmiş, nüshaların niteliği ve tahkikte izlenen yöntem izah edilmiştir. Bu bölümün ikinci kısmında da tahkik edilen metin üzerinde durulmuş, daha sonra sonuç bölümüyle araştırma tamamlanmış, bu bölümde araştırmacının vardığı en önemli sonuçlara yer verilmiştir. Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah'adır.
Özet (Çeviri)
This research deals with the examination and verification of Jalal Al-Din Al-Dawwani's annotation on Tafseer Al-Baydhawi (Surah Al-Fatiha) by shedding light on a part of the historical heritage of the Islamic Ummah. The research is divided into two chapters. In the introduction, the importance of this annotation, the reasons that led the researcher to review this work, and the most important difficulties encountered by the researcher during this study are explained. In the first chapter, Al-Baydhawi's life was discussed, his name, tag, nickname were stated, then his birth, growth and death, then his scientific life were mentioned and his masters, students, books, his place in the world of science, and the words of scholars about him were given. Afterwards, his tafsir was explained in brief and the method he followed in tafsir was explained. In the second part of the chapter, the life of Jalal Al-Din Al-Dawwani is explained as well as his teachers, students, books, his place in the world of science and the praises of scholars about him are conveyed. In the second chapter, the definition of the manuscript, the life, lineage, method and scientific importance of its author are emphasized, the concept of the annotation and the history of its emergence are mentioned, and the quality of the copies and the method followed in the investigation are explained. In the second part of the chapter, the analyzed text was emphasized, then the research was completed with the conclusion part and in this part, the most important conclusions of the researcher were given. Praise be to Allah, the Lord of the worlds.