Trabzonî Emin Hilmî Efendi Divanı'nın bağlamlı dizin ve işlevsel sözlüğü
The concordance and functional glossary for the Divan of Trabzonî Emin Hilmî Efendi
- Tez No: 659519
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYHAN KESİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Trabzonî Emin Hilmî Efendi, Bağlam, Dizin, İşlevsel Sözlük, Trabzonî Emin Hilmî Efendi, Context, Concordance, Functional Glossary
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 331
Özet
Klasik Türk edebiyatı XIII. yüzyıldan XIX. yüzyıla kadar varlığını muhafaza eden köklü bir edebiyat olarak karşımıza çıkar. Trabzonî Emin Hilmî Efendi de bu edebiyatın son dönem şairidir. Yılların vermiş olduğu birikimden dolayı bir kelimenin birden fazla anlamı olduğu ve beyitte yer alan bazı kelimelerin mazmun olarak kullanıldığı görülmektedir. Nitekim beyitte geçen“meyhâne”ya da“sâkî”kelimeleri farklı bakış açıları sunmaktadır.“Meyhâne”ve“sâkî”kelimelerini içki meclisi çevresinde geliştiği düşünülse de arka planında meyhânenin bir dergâh; sâkînin ise mürşidi kastedildiği bilinmektedir. Trabzonî Emin Hilmî Efendi Divanı'nın Bağlamsal Dizin ve İşlevsel Sözlüğü adlı çalışmamız İ. Hakkı Aksoyak önderliğinde hazırlanan TEBDİZ (Türk Edebiyatı Bağımlı Dizin ve İşlevsel Sözlük) Projesi esas alınarak meydana getirilmiştir. Trabzonî Emin Hilmî Efendi Divanı'nda yer alan şiirlerin bağlamlı dizini oluşturulmuş ve bu oluşturma sürecinde birçok kaynaktan yararlanılmıştır. Uzun araştırma sürecinden sonra kelime ve kelime grupları anlamlandırılarak sisteme girilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is seen that a word has different meanings as well as having multiple meanings in Classical Turkish Literature over years. Some words in the couplet are used as image and we analyse them in the thesis. When the couplets in Classical Turkish Literature are analysed, most of the words we come accross have different meanings and indeed, they take the reader from the worldly feelings to an eternal world. The words 'meyhâne' and 'sâkî' used in the couplet might be thought in the framework of liquor but if the content is considered, it is understood that 'meyhâne' means dergâh (islamic monastery) and 'sâkî' means derviş (the member of an islamic monastery). Thus, we endeavor to uncover the deep meanings in the couplets by the project TEBDİZ. The master Emin Hilmî from Trabzon is a poet who appeared in the last period of Classical Turkish Literature. The poet who had been in many places throughout the civil servant and mentioned these places in his work also contributed to history. This study aims to expound the couplets in the Divan and to decode implied meanings of the used words in the work.