Tokat İlinde yayılış gösteren erodium L'herit (geraniaceae) türleri üzerinde taksonomik ve palinolojik araştırmalar
Taxonomical and palynological studies on erodium l'herit (geraniaceae) species located in Tokat
- Tez No: 65965
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KEMAL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Geraniaceae, Erodium, Taksonomi, Palinoloji
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET TOKAT İLİNDE YAYILIŞ GÖSTEREN ERODIUM LHERIT (GERANIACEAE) TÜRLERİ ÜZERİNDE TAKSONOMİK VE PALİNOLOJİK ARAŞTIRMALAR İskender PARMAKSIZ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1997, 55 sayfa Danışman: Yrd.Doç.Dr. Kemal YILDIZ Jüri :Prof.Dr.Zekeriya ALTUNER Jüri: Yrd.Doc.Dr.Necmettin Yılmaz Bu araştırmada Geraniaceae familyasından Erodium L.Herit cinsinin A5-A6 ve B6 kareleri içinde yer alan Tokat il sınırlarında yetişen türlerin morfolojik, taksonomik ve palinolojik özellikleri incelenmiş olup bölgedeki yayılışları verilmiştir. 1996 yılında yapılan arazi çalışmaları sonucunda araştırma alanında aşağıda belirtilen 3 tür tesbit edilmiştir. 1. Erodium acaule 2. E.cicutarium subsp. cicutarium 3. EciconiumAraştırma alanında yetiştiği tesbit edilen 3 türün teşhis anahtarı yapılmış; incelenen her türün ayrıntılı deskripsiyonları ile birlikte çiçek açma zamanları, yetişme ortamları, Türkiye ve yeryüzündeki yayılışları verilmiştir. Türlerin araştırma alanındaki yayılışları tesbit edilerek her tür ayrı bir harita üzerinde gösterilmiştir. Toplanan taze örneklerden yararlanarak her türün genel yapısını gösteren şekiller çalışmaya eklenmiştir. Ayrıca türlerin tohum ve polenleri karşılaştır malı olarak incelenmiş olup bunlara ait fotoğraf ve gerekli şekiller çalışma da verilmiş tir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT TAXONOMICAL AND PALYNOLOGICAL STUDIES ON ERODIUM L'HERIT (GERANIACEAE) SPECIES LOCATED IN TOKAT İskender PARMAKSIZ Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology Science Master Thesis 1997, 55 Pages Supervior : Asst. Prof.Dr. Kemal YILDIZ Jury :Prof.Dr.Zekeriya ALTUNER Jury :Asst. Prof.Dr.Necmettin Yılmaz In this research, some species of Erodium L.Herit. in the Tokat province loca ted in A5, A6 and B6 grid squares have been studied morphologically, taxonomically and palynologically. In addition, their distribution in the investigation area is given. The below written 3 species have been found as a result of investigation during 1996. 1. Erodium acaule 2. Erodium cicutarium subsp. cicutarium 3. Erodium ciconium A key of the identification for 3 Erodium species growing in the area has been prepared. The detailed description of each species with flowering time, habitat and theirIV By defining their distribution in the research area, each species is indicated on the seperated maps. The figures of the general apperance drawn from the use of fresh material are included. Moreover, morphological structure of seeds and polen grains of the species are comparatively investigated and shown as tables. Keywords : Geraniaceae, Erodium, Taxonomy, Palynology.