Tokat yöresinde fosforlu gübrelemenin patatesin verim ve diğer bazı özellikleri üzerine etkileri
  1. Tez No: 65964
  2. Yazar: KENAN ÇAĞATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. EMİN TUGAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, Fosfor, Verim, Verim unsurları, Tokat
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET TOKAT YÖRESİNDE FOSFORLU GÜBRELEMENİN PATATESİN VERİM VE DiSER BAZI ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Kenan ÇASATAY Gaziosmanpaşa üniversitesi Fen Bil inleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilin Dalı Doktora Tezi 1997, 144 sayfa Danışman: Prof. Dr. M. Enin TUBAY Jüri : Prof. Dr. Abdulreşit BROHi s Ööç. Dr. Kudret KEVSEROBLU Bu çal iş m a i, i, 9*95 ve 'İl 9^6 yıİİarmda,' Tokat yöresinde fosforlu gübrel^meilin patatesin virim ve idi'tfer bası özellikleri üzerine etkilerini arafi irmâk amacıyla yapıl «ıştıra =, AfaştıriTİâj Tokai-Kasova, Niksar ye Artova yörelerinde yürütülmüştür. Denemeler, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Deneme konuları 0, 5, 10, 15, SO ve £5 kg/da Ps 0o hesabıyla fosforlu glibre u y g u 1 a m a 1 a r ı d ı r » Bu çalışma sonucunda, elde edilen verimler regresyon analiz yöntemi ile değerlendirilmiş Ve çok az-orta düzeyde yarayışlı fosfor içeren tokat yöresi toprakları için İS kg/da Ps 0S fosforun ekonomik gübre miktâri öltfu'çfu saptanmıştır. Yumru verimlerinin Mi“bâcfl#rİ ich denkleminden yararlanılarak değerlendirilmesi sönüfeurida; en yüksek verimin (3539,6) ”/. 99' unu hedefleyen gübrelemenin ekonomik oldutfu saptanmıştır. Ancak yörenin iklim özellikleri ve üreticilerin yatırım gücü dikkate alınarak en yüksek verimin % 96' sim hedefleyen gübreleme önerilmiştir. Buna göre, Olsen ve arkadaşlarının yöntemi ile belirlenen dekarda yarayışlı fosforun 1, S, 3, 4, 5, 6 ve 7 kg olması halinde; sırasıyla 18.71, 15.95, 13.18, 10. 4S, 7.65, 4.89, S. 12 kg/da Pa0a uygulanabilecek gübre miktarları olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT THE EFFECT OF THE PHOBPHDRUS FERTILIZATION ON THE YIELD AND SOME POINTS OF THE POTATOES IN TOKAT REGION Kenan ÇASATAY Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Field Crops PhD Thesis 1997, 144 pages Supervisor s Prof. Dr. M.fe.TÜettY Jury ş Prof. Or4. Aİjdüİreşit ÖRÖHİ : Doç. DrL Kudret KEVSERÖBLÜ This study, was carried out in 1995 and 1996 for the purpose of determining the effects of the phosphorus fertilisation on the yield and some qualities of the potatoes grown in Tokat region. The study was conducted in Kazova, Niksar and ftrtova sub-districts of Tokat. Experiments were designed as randomised blocks with three replications. The treatments of phosphorus were 0, 50, 100, 150, 200 v© 250 kg per hectare. The results of this study, \slâx*â evaluated by using regression analysis. Recording to this analysis? 180 kg phosphorus per hectar was found to be an economic fertilizer level for the soil which contained low-medium available phosphorus level. Economic fertilisation which covers 99 % of the maximum yield (35.40 ton/ha) was determined by using Mitscherlich equation. However fertilizer was recommended for 96 % of the maximum yield, keeping regional climatic conditions, environment pollution and the economic standard of the farmers. Hence the available soil P determined by Olsen et al. method being 10, £0, 30, 40, 50, 60 and 70 kg PO a /ha, the fertilizer recommendation was 187.1, 159.5, 131.8, 104.2, 76.5, 48.9 and 21.2 kg/ha respectively. Key Mordsa Potato, Phosphorus, Yield, Yield components, Tokat.