Franchising sözleşmesi
Franchising agreement
  1. Tez No: 659792
  2. Yazar: GÜRHAN AKYILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Franchising, Franchising Sözleşmesi, Franchisor, Franchisee, Franchising, Franchising Contract, Franchisor, Franchisee, Termination of Franchising Contract Obligationsof Franchisor, Obligations of Franchisee, Termination of Franchising Contract
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Franchising sözleşmesi, günümüzde yaygınlığı her geçen gün artmakta olan, kanunlarca düzenlenmemiş bir isimsiz sözleşme çeşididir. Franchising sözleşmesi karşılıklı olarak sürekli borç ilişkisi doğuran ve çerçeve niteliğinde bir sözleşmedir. Bu sözleşme, Franchise verenin (franchisor), franchise alana (franchisee), markasını, işletme adını, know-how gibi gayrimaddi haklarını kullanma yetkisi vermektedir. Ayrıca mal ya da hizmetlerin sürümünü yapma yetkisi verir. Faaliyet süresince sürekli olarak destekleme yükümlülüğü altına girer. Franchising sistemi, franchisee'nin ise franchisorun gayrimaddi haklarını kullanarak ve franchisor'un verdiği talimatlarla hareket ederek ürün ya da hizmetlerin sürümünü yapmayı ve bunların karşılığında sözleşme bedeli ödediği bir sistemdir. Tezde franchising sözleşmesi, genel olarak incelenmeye çalışılmıştır. Tez kapsamında birinci bölümde franchising sözleşmesinin tarihçesi ve tanımı yer almaktadır. İkinci bölümde bölümde hukuki niteliği, özellikleri, şekli, türleri ve olumlu ve olumsuz yönleri açıklanmıştır. Ayrıca franchising sözleşmesinin unsurları ve diğer sözleşmelerle karşılaştırılması ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, tarafların yükümlülükleri, franchising sözleşmesinin sona ermesi ve sona ermenin taraflar açısından ve münferit sözleşmeler bakımından sonuçları açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise Franchising sözleşmesinin karma sözleşme kapsamında olduğu değerlendirilmiş, yargıtay içtihatlarının tahlillerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Franchising agreement is an anonymous contract type that is increasing day by day and is not regulated by law. The franchising contract is a framework contract that creates a mutual debt relationship. This agreement authorizes the franchisor to exercise his or her trademark, business name, know-how, and intangible rights, such as the franchisee. It also authorizes to version the goods or services. It is under an obligation to support it continuously during the activity. The franchising system is a system in which the franchisee uses the intangible rights of the franchisor and acts according to the instructions given by the franchisor to make the version of the products or services and pay the contract price in return. Within the scope of the thesis, the history and definition of the franchising contract are included in the first part. In the second part, the legal quality, features, form, types and positive and negative aspects of the section are explained. In addition, the elements of the franchising contract and its comparison with other contracts are discussed. In the third section, the obligations of the parties, the termination of the franchising contract and the consequences of the termination in terms of the parties and individual contracts are explained. In the fourth section, it has been evaluated that the franchising agreement is within the scope of the mixed agreement, and the analysis of the Supreme Court case law is included.