Gastronomik etkinliklerde turistlerin coğrafi işaretli ürün deneyimi, memnuniyet ve davranışsal niyete etkisi: Adana örneği
Effect of geographical marked product experience, satisfaction and behavioral intent of tourists on gastronomic activities: Adana example
- Tez No: 659791
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi işaretli ürün deneyimi, memnuniyet, davranışsal niyet, Adana lezzet festivali, Geographically indicated product experience, satisfaction, behavioral intention, Adana flavor festival
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Coğrafi işaretli ürünler, özellikleri ve ünü ile belirli bir bölgeye özgü olan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde bireylerin coğrafi işaretli ürünlere yönelik talebinin artmasıyla birlikte birçok bölge kendine has ürünlerini tescil ettirerek maddi ve manevi değerlerini korumanın yanı sıra bölge ekonomisine de katkılar sağlamaktadır. Ziyaretçiler yaşadıkları coğrafi işaretli ürün deneyimlerinden memnun olmaları sonucunda bu durum davranışsal niyetlerini de etkilemektedir. Bu araştırmada coğrafi işaretli ürün deneyiminin memnuniyet ve davranışsal niyet üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda literatür incelenmiş ve literatürde yer alan çalışmalardan hareketle bir model geliştirilmiştir. Çalışma kapsamında geliştirilen modeli test edebilmek için 4-6 Ekim 2019 tarihleri arasında 3. Adana Lezzet Festivali'ne katılan ziyaretçiler arasından kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 403 kişiye yüzyüze anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler neticesinde coğrafi işaretli ürün deneyiminin memnuniyet ve davranışsal niyet üzerinde etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Geographically marked products are defined as products that are specific to a particular region with their characteristics and reputation. Nowadays, with the increasing demand of individuals for geographically marked products, many regions contribute to the economy of the region as well as protecting their material and moral values by registering their own products. As the visitors are satisfied with their geographically marked product experiences, this also affects their behavioral intentions. In this study, it was aimed to determine the effect of geographically marked product experience on satisfaction and behavioral intention. For this purpose, the literature was examined and a model has been developed based on the studies in the literature. In order to test the model developed within the scope of the study, a face-to-face questionnaire was applied to 403 people selected by the easy sampling method among the visitors who attended the 3rd Adana Taste Festival between 4-6 October 2019. The data obtained were analyzed using the SPSS 22.0 package program. As a result of the analysis, it has been determined that the geographically marked product experience has an effect on satisfaction and behavioral intention.