Abdurrahman Cahit Zarifoğlu'nun hayatında ve eserlerinde tasavvufun etkisi
The effect of sufism on Abdurrahman Cahit Zarifoğlu's life and works
- Tez No: 659824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM BAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Cahit Zarifoğlu, tefekkür, hakikat arayışı, sükûn, Mysticism, Cahit Zarifoğlu, contemplation, search for truth, tranquility
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, 1940-1987 yıllarında yaşamış, daha çok edebi yönleri ile ön plana çıkmış mütefekkir bir şairdir. Tasavvuf kültürünün içinde büyüyen Zarifoğlu, üniversite yıllarında kendisini bir anlam arayışının içinde bulmuştur. Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Fethi Gemuhluoğlu onun bu arayışına kaynaklık eden isimlerin başında gelmektedir. Varoluşsal bir krizden çıkan bu arayış, şeyhi Abdurrahim Reyhan Efendi'ye intisap edinceye kadar devam etmiştir. Tasavvuf yoluna revan olduktan sonra İslami şuurla yazmış olduğu eserler daha da belirginlik kazanmış, etrafındaki gençlere yaptığı rehberlik yoğun bir hal almaya başlamıştır. Hayatını dervişçe yaşamak üzere bina eden Zarifoğlu, bazen ifadeleri, bazen de hali ile anlayanlara sayısız dersler vermiştir. Bu çalışma, tasavvufun Zarifoğlu üzerindeki etkisini, hayatı ve eserlerinden hareketle anlamaya yönelik yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abdurrahman Cahit Zarifoğlu was an influential poet who lived between 1940-1987 and came to the fore with his literary aspects. Growing up in Sufi culture, Zarifoğlu found himself in search of a meaning during his university years. Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Fethi Gemuhluoğlu are among the names that have been the source of this quest. This search, which emerged from an existential crisis, continued until he joined his Sheikh Abdurrahim Reyhan Efendi. After he turned to the way of Sufism, the works he wrote with Islamic consciousness became more evident and his guidance to the young people around him began to become intense. Zarifoğlu, who built his life to live as a dervish, gave countless lessons to those who sometimes understand the expressions and sometimes the state. This study was conducted to understand the effect of Sufism on Zarifoğlu, based on his life and works.