Buğday tarımında tohum yatağı hazırlığında uygulanan farklı toprak işleme yöntemleri ile tarla trafiğinin toprak sıkışıklığına etkileri
- Tez No: 65983
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Ö. FARUK TAŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Toprak işleme, Toprak Sıkışıklığı
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
1 ÖZET BUBDAY TARIMINDA TOHUM YATASI HAZIRLIĞINDA UYGULANAN FARKL: TOPRAK İŞLEME YÖNTEMLERİ İLE TARLA TRAFİĞİNİN TOPRAK SIKIŞIKLIĞINA ETKİLERİ Faruk METİNOĞLU Gaziosmanpaşa üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilin Dalı Yüksek Lisans Tezi 1997, 79 Sayfa Danışman :Yard. Doç. Dr. Ömer Faruk TAŞER.. Jüri :Yard- Doç- Dr. Öner Faruk Taşer -. Doç. Dr. Ali KASAP. Doç. Dr. Sabri GÖKMEN Bu çalışma; Tokat yöresinde buğday tarımında farklı tarla trafiği ve toprak işleme yöntemleri ile tohum yet ağ' 1 hazırlığının toprak sıkışıklığına etkilerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla dört yöntemle tohum yeteği hazırlanmış ve bunlar kontrol Yöntemiyle karşılaştırılmıştır. Denemede kullanılan aletlerin toprak sıkışıklığının göstergesi olan penetrasyon direnci, hacim ağırlığı, porozite etkileri ile toprağın nem ve agregesyon indeksleri ölçülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, deneme yeri toprakları için tohum yatağı hazırlığında rutubet değeri önemsiz kabul edilirse en iyi sonucu 0-15 cm toprak derinliği için Kulaklı Pulluk+Rototiller (C) yöntemi; rutubet değeri önemli iseKulaklı Pulluk+Goble Disk+Dişli Tırmık (B) yöntemi verilmiştir. (C) yöntemi 15-30 cm toprak derinliği için rutubet değeri göze alınmadığında en iyi 2. sırayı almıştır. Toprak işlemesiz yöntem ise bitki yetiştirilmesi için önerilebilir değildir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE EFFECT OF SEED BED PREPARATION ON SOIL COMPACTION BY FIELD TRAFFIC AND DIFFERENT SOIL TILLAGE METHODS ON WHEAT PRODUCTION Faruk METİNO?LU Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Machines Masters Thesis 1997, 79 Page Supervisor : Asst. Prof. Dr. Ö. Faruk TAŞER Jury :Assoc.Prof Dr. Faruk TAŞER Assoc.Prof. Dr. Ali KASAP Assoc.Prof Dr. Sabri GÖKMEN This research was carried out to determine the effect of seed bed preparation on soil compaction by diff event field traffic and soil tillage methods on wheat production at Tokat region» Therefore, seed bed was prepared by four different methods and these subjects were compareted with no-tillaşe method. Resistance of penetration, volume vjeiyht, porozite, moisture and agrepation index were measurer in the research, At the end of the research, plough + rot ot i liar subject (C) was determinated as a best result at 0-15 cm soil ri?pth without moisture and plought+goble disc+toothed harrow subject (B) was determinated as a best result at 0-15 cmIV soil depth with moisture. (C) subject was determinated second at 15-30 cm soil depth. No-tillage method was not suitable for plant growing. Key Wordss Wheat, Soil Tillage, Soil Compaction.