Dibenzoil metan ve bazı türevlerinin geçiş metalleriyle komplekslerinin sentezi
- Tez No: 65984
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Dibenzoilmetan, kompleks, şelat
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET DİBENZOİLMETAN VE BAZI TÜREVLERİNİN GEÇİŞ METALLERİYLE KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ Fikret GÜLKESEN. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1997, 33 sayfa Danışman : Doç. Dr. Adem ÖNAL Jüri : Doç. Dr. Adem ÖNAL : Doç. Dr. Osman ÇAKMAK : Yrd. Doç. Dr. Muzaffer CAN Bu çalışmada, dibenzoilmetan (1), p,p'-dimetoksibenzalasetofenondibromür (2) ve benzalasetofenondibromür (3) -bileşiklerinin FeS04, NiCl2, CuS04, CoCl2 gibi bazı geçiş metali tuzlarıyla yeni kompleks bileşikler sentez edildi. Dibenzoilmetan (1) ile FeS04, CuS04, CoCl2 ve NiCl2 reaksiyonlarından sırasıyla [Fe(Cı5Hı202)]S04, [Co(C15Hı202)2]Cl2, [Cu(Cı5H1202)]S04 ve [Ni(Cı5Hı202)2]Cl2 kompleks bileşikleri sentezlendi. p,p'-dimetoksibenzalasetofenondibormür (2) bileşiğinin FeS04 ve NiCl2 ile reaksiyonundan sırasıyla [Fe(C17Hi603Br2)3]S04 ve [Ni(Cı7Hi603Br2)2]Cl2 sentezlendi. 3 bileşiği ile yapılan reaksiyonlardan olumlu netice alınamadı. Sentezlenen bileşiklerin yapıları; İR, 'H-NMR, 13C-NMR, Kütle spektrumu ve Elementel Analiz yorumlarıyla aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF COMPLEX COMPOUNDS OF DIBENZOYLMETHANE AND ITS DERIVATIVES WITH TRANSITION METALS Fikret GÜLKESEN Gaziosmanpaşa Universitiy Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Masters Thesis 1997, 33 page Supervisor : Doç. Dr. Adem ÖNAL Jury : Doç. Dr. Adem ÖNAL : Doç. Dr. Osman ÇAKMAK : Yrd. Doç. Dr. Muzaffer CAN In this study, new "complex compounds were synthesized from the reaction of dibenzoylmethan (1), p,p'-dimotexybenzalacetophenonedibromine (2) and benzalactophenonedibromine (3) with some transition metal salts such as FeS04, NiCl2, CuS04, C0CI2. From the reaction of dibenzoylmethane with FeS04, CuS04, CoCl2 and NiCl2 the [Fe(C15Hi202)]S04, [Co(C15H1202)2]Cl2, [Cu(C15Hi202)]S04 and [Ni(Ci5Hi202)2]Cl2 were obtained respectively. Reaction of 2 and FeS04j NiCl2 have given the compounds of [Fe(Cı7Hı603Br2)3]S04 and [Ni(CnHi603Br2)2]Cl2 respectively. The positive result was not obtained from the reaction of 3 Structural analysis of these synthesized new compounds have been identified by being interpreted the results of elemental analysis and IR, 'H-NMR, 13C-NMR, mass spectrums Keywords; Dibenzoylmethane. complex, chelate