Nazilli yöresi pamuk işletmelerinin ekonomik yapısı ve faliyet sonuçları üzerine bir araştırma
- Tez No: 65985
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ESENGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk işletmeleri, tarımsal işletmecilik, The cotton farms, farm management
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET NAZİLLİ YÖRESİ PAMUK İŞLETMELERİNİN EKONOMİK YAPISI ve FAALİYET SONUÇLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Zerrin ÇİVİ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Teri 1997, 62 Sayfa Danışman : Doç. Dr. Kemal Esengün Jüri : Doç. Dr. Kemal Esengün Jüri : Doç. Dr. Osman Karkacıer Jüri : Yard. Doç. Dr. Yaşar Akçay Aydın ili Nazilli yöresinde bulunan pamuk işletmelerini kapsayan bu araştırma, işletmelerin yapısal özelliklerinin saptanması \-e işletme sonuçlarının analiz edilerek ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Yöredeki pamuk işletmeleri saptanırken işletme arazisinin %50'sinden fazlasının pamuk ekili olması kıstas alınmıştır. Tabakalı tesadüfü örnekleme yolu ile seçilen 68 işletmenin 1994-95 üretim dönemine ait verileri anket yöntemi ile toplanmıştır; İşletmeler arazilerine göre dört gruba ayrılmıştır. İşletme sonuçlarının ortaya konulmasında brüt-marj analiz tekniği uygulanmıştır. Ayrıca buişletmeler tek bir grup altında toplanarak basan derecelerine göre yeniden gruplandırılmıştır. Bu aşamada ise dekara düşen toplam brüt marj kıstas alınmıştır. İşletme sonuçlarına göre, tarımsal gelir işletme büyüklüğü ile artan bir seyir göstermektedir. işletme arazisi dekarına düşen tarımsal gelir ise işletme büyüklüğü ile azalan bir seyir göstermektedir. İncelenen işletmeler basan derecelerine göre kıyaslandığında başarılı işletmeler grubundaki işletmelerde teknik birim başına brüt-marj sırası ile hayvancılık üretim şubesinde, pamuk üretim dalında ve narenciye üretim dalında yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT A RESEARCH ON THE ECONOMIC STRUCTURE AND THE ACTIVITY OUTCOMES OF THE COTTON ENTERPRISES IN NAZİLLİ REGION Zerrin ÇİVİ Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economy Master Thesis 1997,62 pages Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Kemal Esengün Jury : Assoc. Prof. Dr. Kemal Esengün Jury : Assoc. Prof. Dr. Osman Karkacıer Jury : Asst. Prof. Dr. Yaşar Akçay This study, which includes the cotton farms located in Nazilli region in Aydın province, was made by the aim of determining the structural features of the farms and putting the farm results by- making analysis. It was taken as a criterion that more than 50 per cent of the enterprise land should be farmed with cotton, while determining the cotton farms in the region. The data of 1994-95 production period belonging to 68 farms, which were selected according to the stratified random sampling, were collected by using the questionnaire method. Farms were divided into four groups according to their land sizes. The gross-margin analysis technique was applied in putting the farm results. Additionally,IV these farms were grouped again according to their success degrees by gathering them in only one group. In this stage, the criterion used was the total gross-margin per decar. According to the farm results, the farm income showed an increasing trend by the farm size. How ever farm income per decar showed an decreasing trend by the farm size. When the examined farms were compared according to their success degrees, it was found that the gross-margin per technical division in the farms of successful farms group was high respectively in breeding branch, cotton growing branch and citrus fruits branch. The