Yeni görsel kültür: Yeni teknoloji ile üretilen görsel nesnelerin ontolojisi üzerine bir inceleme
The new visual culture: An enquiry on ontology of visual objects produced with new technology
  1. Tez No: 659855
  2. Yazar: BERKE SOYUER ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKBULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel kültür, görüntünün ontolojisi, yapay zeka, dijital devrim, aura, Visual culture, ontology of the image, artificial intelligence, dijital revolution, aura
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Görüntü ile teknoloji arasındaki ilişki tarih boyunca varolagelmiştir. Bilinen ilk görüntü üretimi olan mağara resimlerinden, bu çağda dijital yöntemlerle üretilen görüntülere kadar görüntünün üretilme teknikleri, üretici özne ve izleyicisi ve bunlar arasındaki ilişki değişime uğramıştır. Bu değişim, fotoğrafın icadı ve tekniğin olanaklarıyla görüntünün çoğaltılabilmesi imkanları doğduğunda Walter Benjamin tarafından görüntünün aurası ve bu auranın çoğaltılma sebebiyle kaybı olarak teorileştirilmiştir. Bu tezde imgenin tarihsel geçirdiği ontolojik değişim incelendikten ve alanda yapılmış teorik çalışmalarla birlikte irdelendikten sonra dijital devrim sonrası dijital çoğaltmanın ve dijital medyumların görüntünün varlığıyla olan ilişkisi, Benjamin'in kendi çağında yaptığı sorgulama tekrarlanarak incelenmiştir. Resim, fotoğraf ve dijital görüntü başlıkları altında yapılan bu incelemelerden sonra yapay zeka ile üretilmiş görüntü yeni bir ana başlıkta ve Deep Dream, The Next Rembrandt ve Obvious Kolektifi gibi örnekler üzerinden tekrar incelenmiş ve yapay zekanın ürettiği görüntüde kendisinden önce gelen görüntü üretme teknolojilerinden tamamen farklı olarak üretim sürecinden insan öznesinin devre dışı kaldığı gözlemlenmiş; dolayısıyla bu görüntü çeşidinin tarihte kendisinden önce hiç bir zaman görülmemiş bir şekilde yeni bir ontolojik statüye sahip olduğu belirlenmiştir. Görüntünün ontolojisine dair yapılan bu inceleme, görüntünün görsel kültürdeki yeri ve sanat ile olan ilişkisinin geçirdiği evrim ve günümüzde içinde bulunduğu durumun analiz edilmesini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between image and technology has existed throughout history. From the first known image production that is cave paintings to the images produced by digital methods in this age, the techniques of producing the image, the audience and the producer have changed. This change has been theorized by Walter Benjamin as the aura of the image and the loss of this aura due to replication when the possibilities came after the invention of photography and the possibilities of reproduction techniques. In this thesis, after examining the historical ontological change of the images' status and examining the theoretical studies in the field; the relationship between digital reproduction and digital media after the digital revolution and the existence of the image is examined through asking the same questions that Benjamin asked in his own era. After these examinations made under the titles of painting, photography and digital image, the image produced with artificial intelligence was re-examined under a new main title and examples such as Deep Dream, The Next Rembrandt and Obvious Collective and it is observed that the image produced by artificial intelligence has a process that completely eliminates the human subject from the production, which is completely a divergent from the image production technologies that preceded it. It has been observed that these images have a new ontological status which has never been seen in history before. This analysis of the ontology of the image has led to the analysis of the status of the image in the contemporary visual culture and its relationship with art.