Orta ve ileri yaştaki bireylerin internet kullanımının öznel iyi oluş, duygu dışavurumu ve algılanan sosyal destek ile arasındaki ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between internet use and subjective well-being, emotion expression and perceived social support in middle and older aged individiuals
  1. Tez No: 659870
  2. Yazar: BEYZA MAHMUDOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Kullanımı, Öznel İyi Oluş, Duygu Dışavurumu, Algılanan Sosyal Destek, Internet Usage, Subjective Well-Being, Emotion Expression, Perceived Social Support
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada orta ve ileri yaştaki bireylerde internet kullanımı ile öznel iyi oluş, duygu dışavurumu ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bununla beraber, bazı sosyodemografik özelliklerin bir etkisi olup olmadığını incelemek hedeflenmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ve Rize ilinde yaşamakta olan 40 yaş ve üstü bireyler arasından rastgele seçilen 153 (83 kadın, 74 erkek) katılımcı oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak; Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Medya Kullanım Ölçeği, Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği, Berkeley Duygu İfadesi Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri değerlendirilirken kişi ve yüzde dağılımının incelenmesinde frekans analizi, iki kategori arasındaki ortalamalar arası farkın incelenmesinde Bağımsız Örnek t Testi, üç ve daha fazla kategori arasındaki ortalamalar arası farkın incelenmesinde Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve ölçek toplam puanları arasındaki ilişkinin incelenmesinde Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmada yapılan analiz sonrasında aktif internet kullanan katılımcıların öznel iyi oluş seviyeleri, pasif kullanan katılımcılara göre yüksek bulunmuştur. Aynı zamanda, aktif internet kullanımını kapsayan eylemlerin sıkça gerçekleştirilmesi ile öznel iyi oluş arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İnternette başkalarıyla iletişimde bulunma ve kendini açmaya yönelik eylemlerin sıkça gerçekleştirilmesi ile algılanan sosyal destek arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sosyal medya platformlarını kullanmak arkadaştan algılanan sosyal desteği pozitif yönde yordamaktadır. Duyguları paylaşabilme, fikir belirtebilme, başkalarıyla iletişimde olabilme, eğlenceli zaman geçirebilme, güncel gelişmelerden ve yakın çevredeki olaylardan haberdar olabilme gibi nedenlerle internet kullanma ile duygu dışavurum arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the relationship between the Internet use and subjective well-being, emotion expression and perceived social support among middle and elderly aged individuals. In addition, it was searched that whether some sociodemographic features had an effect on this specific issue. The sample of the study consists of 153 (83 female, 74 male) randomly selected individuals aged 40 and over living in Istanbul and Rize. As a data collection tool in this study; Personal Information Form, Social Media Usage Scale, Warwick-Edinburgh Mental Well-being Scale, Berkeley Emotional Expression Scale and Multidimensional Scale of Perceived Social Support had been used. While analyzing the research data; Frequency Analysis was used for number and percentage distribution of demographic information of participants, Independent Sample t Test was used to examine the difference between the means between two categories, One- Way Analysis of Variance (ANOVA) was used to examine the difference between the means for three or more categories and Pearson Correlation Analysis was used to examine the relationship between the scale total scores. After the analysis conducted in the study, the subjective well-being levels of the active internet users were found to be higher than the passive users. At the same time, a positive significant relationship was found between frequent realization of activities involving active internet use and subjective well-being. A positive and significant relationship was found between perceived social support and frequent self-disclosure actions and communicating with others on the Internet. Using social media platforms positively predicts perceived social support from friends. A positive correlation was found between using the internet and expressing emotions for reasons such as sharing emotions, expressing opinions, communicating with others, having fun, being aware of current affairs and events in the immediate environment.