Kadınların evlilik çatışması, çatışma çözüm stilleri, benlik saygıları ve evlilik uyumlarının evlilik yaşı ve sosyodemografik verilere göre incelenmesi
Analysis of women's marriage conflict, conflict resolution styles, self-respect and marital adjustment according to marital age and sociodemographic data
  1. Tez No: 659869
  2. Yazar: ESMA ZEYNEP TOPÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Çatışması, Çatışma Çözüm Stilleri, Benlik Saygısı, Evlilik Uyumu, Marital Conclict, Conflict Resolution Styles, Self Esteem, Marital Adjustment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Evlilik içi çatışmalar ve uyum, çiftlerin evliliğinin sürmesine etki eden parametrelerdir. Bunun yanı sıra çatışma çözüm stilleri ve bireylerin benlik saygıları da bu süreçte önemli değişkenlerdir. Bu çalışmada kadınların evlilik çatışması, çatışma çözüm stilleri, benlik saygıları ve evlilik uyumları evlilik yaşı ve sosyodemografik verilere göre incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde yaşayan 19-79 yaş aralığında ve basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 216 kadın oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; evlilik çatışmasını ölçmek için Evlilik Yaşam Anketi, İlişkilerde Yükleme Ölçeği, İlişkilerinde Güç Paylaşım Ölçeği, çatışma çözüm stillerini ölçmek için Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği, benlik saygısını ölçmek için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, evlilik uyumunu ölçmek için Evlilikte Uyum Ölçeği, demografik özellikler için ise oluşturulan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma verileri incelenirken katılımcıların demografik bilgilerinin sayı ve yüzde dağılımı için Frekans Analizi, ölçek ve alt boyut toplam puanları için Betimleyici İstatistik, iki kategori için ortalamalar arası farkın incelenmesinde Bağımsız Örnek t Testi, üç ve daha fazla kategori için ortalamalar arası farkın incelenmesinde Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), ölçek ve toplam puanlar arası ilişkilerin incelenmesinde Pearson Korelasyon Analizi ve evlilik uyumu toplam puanının yordayıcılarının incelenmesinde Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmamızda yapılan analiz sonrasında evlilikte uyum puanlarının eğitim durumuna, evlilik biçimlerine, evlenme yaşına, evlilik yılına göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgularda, yalnızca arkadaşlık ve belirleyicilik alanında kadınların evlenme yaşı değişkenine göre istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Evlilikte uyum puanlarının eşin çalışma durumuna, eşin yaşına, çocuk durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Evlilik çatışması ile evlilik uyumu arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki görülmüştür. Çatışma sıklığı ve çatışma yaygınlığı evlilik uyumunu negatif yönde yordamaktadır. İlişkilerde yükleme ve evlilik uyumu arasındaki ilişki incelendiğinde nedensellik ve sorumluluk yüklemeleri ile evlilik uyumu arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Benlik saygısı ve evlilik uyumu arasındaki ilişki incelendiğinde, benlik saygısı ve evlilik uyumu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Arkadaşlık, tepkisellik ve çatışma sıklığının evlilik uyumunun önemli birer açıklayıcısı oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Conflicts and harmony within the marriage are parameters that affect the continuity of the marriage of the couple. In addition, conflict resolution styles and individiuals' self-esteem are also important variables in this process. In this study, women's marital conflicts, conflict resolution styles, self-esteem and marital adjustment were examined according to the age of marriage and sociodemographic data. The sample of the study consists of 216 women aged between 19-79 and living in Istanbul are selected by simple random sampling method. As a data collection tool in the study; Marriage Life Questionnaire, Relationship Attribution Measure and Conceptualization of Power Sharing between Partners in Couple Relationship to measure marital conflict, Conflict Resolution Styles Scale to measure conflict resolution styles, Rosenberg Self-Esteem Scale to measure self-esteem, Marital Adjustment Scale to measure marital adjustment, and Personal Information Form for demographic characteristics was used. While analyzing research data; Frequency Analysis was used for number and percentage distribution of demographic information of participants, Descriptive Statistics was used for scale and subscale total scores, Independent Sample t Test to examine the difference between means for two categories, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) to examine the difference between means for three or more categories, Pearson Correlation Analysis was used to examine the relationships between the scale and total scores and Multiple Linear Regression Analysis was used to examine the predictors of the total score of marital adjustment. After the analysis made in our study, it was concluded that marital adjustment scores did not differ significantly according to education status, marriage styles, marriage age, and marriage year. In the findings attained a statistically significant difference was found only in the field of friendship and determinism according to the marriage age of woman. It has been concluded that marital adjustment scores differ significantly depending on the spouse's employment status, spouse's age, and child status. There was a significant negative relationship between marital conflict and marital adjustment. The conflict frequency and conflict prevalence affect marital adjustment negatively . When the relationship between attribution and marital adjustment in relationships is examined, there was a significant negative relationship between marital adjustment and attribution of causality and responsibility. When the relationship between self-esteem and marital adjustment is examined, there was a positive significant relationship between self-esteem and marital adjustment. Friendship, reactivity and conflict frequency were found to be important predictors of marital adjustment.