Doğayla etkileşim üzerine sanatsal yorumlamalar
Artistic interpretations on interaction with nature
- Tez No: 660076
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK TOLGA SAVAŞ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kil, pişmemiş kil, doğa ve insan etkileşimi, Amerikan Transandantalizm Akımı, sanat ve ekolojik yaklaşımlar, yeryüzü, süreç, Clay, unfired clay, human-nature interaction, American Transcendentalism Movement, art and ecological approaches, earth, process
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
“Doğayla Etkileşim Üzerine Sanatsal Yorumlamalar”isimli bu Sanatta Yeterlik Sanat Çalışması Raporu, insanın doğayla olan etkileşimiyle ilgili gözlemler üzerinden şekillenen bir araştırma, deneyim ve yaratım sürecidir. Bu doğrultuda, bu araştırmanın ve yaratım sürecinin dayandırıldığı görüş, 18. Yüzyıl Amerikan Transandantalizm akımıdır. Kişinin doğduğunda sahip olduğu yetenekleri yeniden kazanıp doğayla fiziksel olarak bir olma, onu tekrar bire bir deneyimleme ve onunla birlikte hareket edebilme ihtimalleri üzerinden gelişmiş olan bu felsefi, edebi ve dini akım, öncelikle daha eski dönemlerden beri Doğu ve Batı kültürlerinin doğaya yaklaşımlarını karşılaştırarak ele alınmış ve açıklanmıştır. Bu noktada, günümüzde de tartışmaları süren modern ekolojik yaklaşımların tanım ve analizlerine de yer verilmiştir. Kişisel üretimlere ilham kaynağı olan başta Ralph Waldo Emerson ve Henry David Thoreau gibi, Transandantalizm'in öncüleri olan yazarların makaleleri, deneyimlerini paylaştıkları kitapları ve metinlerinden alıntılara büyük ölçüde yer verilmiş ve açıklanmaya çalışılmıştır. Bu alıntılar ve açıklamalar doğrultusunda ekolojik yaklaşımların görsel sanatlara olan etkisi ve sanat algısını nasıl etkilediği, kronolojik olarak, örnek verilen sanatçıların eserleri üzerinden kısaca incelenmiştir. Sanatın iki boyutlu yüzeyden yer yüzüne, oradan da tekrar yaşadığımız mekanlara nasıl taşındığı ve doğal süreçleri nasıl ele aldığı ile ilgili bilgiler sunulmuştur. Son olarak, tüm bu araştırmalardan ilham alarak, 2015 yılından bu yana, çağlar ve kültürler boyunca farklılık göstermiş olan insan ve doğa etkileşimi üzerine gelişen ve sunduğu süreçler üzerinden bir deneyim yaratmayı amaçlayan kişisel çalışmalara, yaratım süreçlerine, görsellerine ve açıklamalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This Proficiency in Arts Report entitled,“Artistic Interpretations on Interaction with Nature”is a research, experimentation and creation process that is based on the observations on human interaction with nature. Accordingly, the view on which this research and creation process is based is the 18th Century American Transcendentalism movement. First, this philosophical, literary and religious movement, which has developed on the possibilities of being physically one with nature, personally experiencing it and moving with it by regaining the abilities we had at birth, has been discussed and defined by comparing the approaches of Eastern and Western cultures to nature since ancient times. At this point, the definitions and analyzes of modern ecological approaches, which are still being discussed today, have also been included. Throughout this report, a great deal of inspirational citations, from the articles, books that include experiences and texts by authors such as Ralph Waldo Emerson and Henry David Thoreau, who are the pioneers of Transcendentalism, have been included and tried to be defined. In line with these citations and definitions, the impact of ecological approaches on different fields of arts and how it affects the perception of art have been chronologically and briefly analyzed through the artworks of the artists given as examples. Information on how art has been moved from two dimensional surfaces to earth and then back to the spaces we inhabit, and how it deals with the natural processes have been presented. Finally, the personal artworks, which have been inspired by this research, aiming to create an experience through the processes they present, the creation processes, their visuals and definitions since 2015, based on the changing human-nature interaction through the centuries and cultures, have been presented.