İşyerinde şiddetin iş performansı ve yaşam kalitesi üzerine etkisi: Tekirdağ ili sağlık sektöründe uygulama
The effect of workplace violence on job performance and quality of life: Practice in health sector on Tekirdağ province
  1. Tez No: 660075
  2. Yazar: YASEMİN ÇABUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AHMET MENTEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşyeri şiddeti, Yaşam kalitesi, İş performansı, Sağlık Yönetimi, Yapısal Eşitlik Modeli, Healthcare workers, Workplace violence, Psychological health, Life quality, Work performance, Health management, Structural Equation Model
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Diyalog, anlaşmazlık ve tartışma, işyeri iletişiminin en önemli unsurları arasındadır. İşyerinde iletişimin başarı elde etmede, verimlilik sağlamada ve iyi iş ilişkileri sürdürmede çok önemli olduğu açıktır. Müşteri odaklı hizmet anlayışın yerleşmesi ve artan rekabet koşulları, günümüz iş yaşamını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu durum işyerindeki iletişimi daha da önemli kılmaktadır çünkü bu çerçevede iletişimde yaşanan sorunlar hizmete taraf olanlar arasında ciddi çatışmaların yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu çalışma, sağlık çalışanlarının işyerinde yaşadığı şiddet olaylarının yaşam kalitesi ve iş performansı üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Ayrıca işyeri şiddetinin, iş performansı üzerine etkisinde, yaşam kalitesinin aracılık rolünü tespit etmeyi amaçlamaktadır. Analizlerde, YEM (Yapısal Eşitlik Modeli) kullanılmıştır. Bugüne dek yapılan araştırmalar, yaşam kalitesini genel olarak fiziksel sağlık boyutuyla değerlendirmiştir. Ancak, yaşanılan işyeri şiddeti, ağırlıklı olarak psikolojik etkilere neden olmaktadır. Bu nedenle, yaşam kalitesini psikolojik sağlık açısından değerlendirmek, daha gerçekçi araştırma sonuçlarına ulaşılmasını sağlayacaktır. Çalışanların psikolojik sağlığını içeren yaşam kalitesi boyutunu, iş performansını ve işyeri şiddetini bir arada değerlendiren, literatürde herhangi bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu yönüyle bu araştırma, öncü bir rol oynamaktadır. Kamu sağlık sektöründe 682 katılımcı ile gerçekleştirilen bu araştırma sonucunda; iş yerinde yaşanılan şiddet algısı arttıkça, çalışanların yaşam kalitesi olumsuz etkilenmektedir. Çalışanların yaşam kalitesindeki artış, iş performansına olumlu yansımakta; iş yeri şiddeti algısındaki artış ise, yaşam kalitesinde ve iş performansında düşüşe neden olmaktadır. Araştırma sonuçları yaşam kalitesinin, iş yerinde şiddetin, iş performansı üzerindeki etkisinde, tam aracı etki gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Dialogue, conflict and dispute are among the most important elements of workplace communication. It is obvious that achieving success, attaining efficiently and maintaining good workplace relationships is closely related with work place communication. Prevalence of customer-oriented service concept and increasing competitive conditions are significantly effecting modern day work life. This places a more important role to workplace communication because communication related problems have the potential to cause serious conflicts between the parties of the service. This study examines the effects of violence against healthcare workers on their life quality and work performance. The study also analyses the mediating role of life quality of workplace violence on work performance. Structural Equation Model is employed for the analysis of the study. Existing studies mostly evaluate life quality in the context of physical wellbeing. But workplace violence also causes substantial psychological consequences. Thus, evaluating life quality from a psychological perspective is believed to result a more realistic research outcome. Literature review exhibits no previous study that evaluates psychological dimension of life quality with work performance and workplace violence. In this sense this study plays a pioneering role. The findings of the study, conducted with 682 healthcare workers, exhibit that increasing workplace violence perception negatively effects the life quality of the healthcare workers. The increase in life quality of the healthcare workers positively effects work performance. Also, increasing violence perception negatively effects the life quality and work performance of the healthcare employees. The findings of the study also exhibits the full mediating role of life quality of workplace violence on work performance.