BDS 701 kapsamında kilit denetim konularının bağımsız denetim kalitesine etkisi
The effect of key audit matters to independent audit quality in the scope of ISA 701
- Tez No: 660150
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ M. SERDAR ATAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kilit Denetim Konuları, Risk Denetim Süreci, Kalite Güvence Sistemi, Denetim Kalitesi, Key Audit Matters, Risk Audit Process, Quality Assurance System, Audit Quality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışmada BDS 701 KDK standardı ile denetim kalitesine yönelik bağımsız denetçi algıları araştırılmaktadır. Bu nedenle 322 bağımsız denetim kuruluşunda aktif olarak çalışan bağımsız denetçilere anket uygulanmıştır. Uygulanan anket formunda ikisi de araştırmacı tarafından geliştirilen ölçekler kullanılmıştır. Ölçeklerde yer alacak ifadeler ulusal ve uluslararası literatür taranarak hazırlanmıştır. Bu ölçekler“Kilit Denetim Konuları (KDK) Algı Ölçeği”ve“Kalite (Kalite Güvence Sistemi) Algı Ölçeği”dir. İlk olarak anket sonuçlarına Faktör analizi uygulanarak KDK ve denetim kalitesinin boyutları belirlenmiştir. Daha sonra elde edilen verilere, Frekans analizi, Korelasyon analizi, Kruskal-Wallis testi, Mann-Whitney U testi, Bağımsız Örneklemler T testi ve Regresyon analizi uygulanmıştır. Veriler, R programında analiz edilmiştir. Araştırma bulgularında, KDK uygulamalarının risk değerlendirme ve özellikle riske karşılık verme sürecinde etkin bir şekilde ele alınmasının, kalite kontrol faaliyetleri kapsamında, denetim kalitesini olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, independent auditors' perceptions towards audit quality are investigated with the ISA 701 KAM standard. For this reason, surveys were conducted to independent auditors who work actively in various 322 independent audit firms. Two scales developed by researcher were used in the applied surveys. The statements in the scales were prepared based on national and international literature. These scales are“Key Audit Matters (KAM) Perception Scale”and“Quality (Quality Assurance System) Perception Scale”. First, Factor analysis applied to the survey results in order to determine the extent of KAM and audit quality. Then, the data obtained were applied Frequency analysis, Correlation analysis, Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney U test, Independent Samples T test and Regression analysis. The data were analyzed in the R program. In the research findings, it has been revealed that effective handling of KAM practices in risk assessment and especially in the risk response process, positively affects the audit quality within the scope of quality control activities.