Yöresel kültür ekonomileri bağlamında Rize halk kültür unsurlarının incelenmesi
The examination of Rize folklore culture elements in terms of local cultural economies
  1. Tez No: 660153
  2. Yazar: HAPA BABACAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ŞEBNEM DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Rize halk kültürü, kültür ekonomisi, bellek kültür, kitle kültürü, kültür turizmi, Rize puplic culture, cultural economy, cultural memory, mass culture, cultural tourism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Kültür ekonomisi sanayi devrimiyle birlikte küresel ölçekte kentlerin gelişiminde ve dönüşümünde aktif rol oynamıştır. Yerel ölçekte ise kentlerin kültür varlıklarının yaşam iksiri haline gelmiştir. Bu çalışmada Rize yöresinde geniş yayılıma sahip kültür varlıkları ile kültür ekonomisi kavramı ilişkilendirilerek çözümlenmeye çalışılmıştır. Çalışma giriş, birinci bölüm, ikinci bölüm ve sonuç sıralamasıyla düzene konulmuştur. Çalışmanın inceleme bölümünde Rize yöresinde varlığını dinamik yapısıyla koruyan kültür varlıkları tespit edilmiş ve bu kültür varlıkları incelenerek dört başlık altında toplanmış ve değerlendirilmiştir. Çalışmada varılan sonuç ise kültür varlıkları ekonomik boyutuyla Frankurt Okulu mensuplarının tanımladığı etkide zarar görmemiş aksine yenileşme ve gelişme etkisiyle popülaritesini arttırmış böylelikle değerlenmiş ve bölge, ülke fark etmeksizin bölgeyi ziyaret eden her ziyaretçi tarafından ilgi ve değer görmüş aidiyetlik duygusunun insanlara verdiği güçle alınıp taşınmıştır. Son yıllarda doğal ve kültürel alanların devlet eliyle düzenlenmeye koyulması, yöre işletmecilerinin hizmet anlayışlarını geliştirmesi her insana hitap edecek konaklama ve eğlence hizmetlerinin oluşturulması kültür varlıklarının ekonomik boyut kazanmasında böylelikle de şehrin kalkınmasında ve değer bulmasında en önemli faktör olmuştur.
Özet (Çeviri)
With the industrial revolution, the cultural economy on a global scale has played an active role in the development and renewal of cities. On the other hand, it has become the elixir of the cultural assets of cities on a local scale. In the study, the cultural assets in the local memory with a wide distribution in Rize were tried to be analyzed by associating them with the concept of cultural economy. The study consists of introduction, first chapter, second chapter and conclusion. In the examination part of the study, cultural assets preserving their dynamism in Rize were identified, and these cultural assets were analyzed, grouped under four titles and evaluated. The conclusion reached in the study is that the cultural assets with their economic dimension were not damaged by the effect defined by the members of Frankfurt School. On the contrary, it increased their popularity with the effect of innovation and development and thus the region was valued by every visitor from any countries, and they were taken and moved with the power that the sense of belonging gave people. In recent years, the regulation of natural and cultural areas by the state, the development of the service understanding of the local business managers, and the establishment of accommodation and entertainment services that will appeal to every person has been the most important factor in cultural assets' acquiring an economic dimension and thus in the development of the city and its increasing in value.