Türkiye'de kent hizmetlerinin bilinirliği üzerine bir alan araştırması: Keçiören ilçesi örneği
A field research on the awareness of city services at Turkey: Sample of Keçiören district
  1. Tez No: 660193
  2. Yazar: EMRE KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI YÜCEL BATMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kent Hizmetleri, Keçiören İlçesi, City, Urban Services, Keçiören District
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Kent tüm insanların var olduğu bir yaşam alanıdır. Sadece bir toprak parçası olmanın ötesinde, insanların fiziksel ihtiyaçlarından sosyal ihtiyaçlarına, ekonomik ihtiyaçlarından psikolojik ihtiyaçlarına kadar çok geniş bir yelpazede isteklerin karşılandığı bir mekândır. Bu mekânda varlığını sürdüren insanların söz konusu ihtiyaçları giderirken sahip olduğu bazı haklar vardır. Söz konusu haklar, kentlilerin, kentte yaşamaları sebebiyle karşılaştıkları zorluklarla baş edebilmelerini ve kentsel yaşam kalitesini artırabilmelerini amaçlamaktadır. Bu çerçevede kentlerde merkezi yönetim, yerel yönetim ve diğer hizmet kuruluşlarının paydaşlığında sunulan/sunulması gereken temel hizmetler bulunmaktadır. Söz konusu hizmetlerin kaliteli, etkin ve verimli olabilmesi yalnızca kent yönetimlerinin sorumluluğunda değildir. Kentliler bilinç seviyesi yüksek olan yurttaşlar olarak, sorumluluklarının ve kentsel hizmetlere yönelik haklarının farkında olmalı ve yeni hizmetlerin üretilmesi için talepler geliştirmelidirler. Bu bağlamda çalışmada kent yönetimlerinin kentsel mekâna yönelik olarak sundukları hizmetlerin, kentliler tarafından bilinirliği Keçiören ilçesi özelinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Keçiören ilçesinde ikamet etmekte olan bireylere kentsel hizmetlere yönelik olarak hazırlanmış 8 bölüm ve 40 sorudan oluşan anket formu uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen örneklem büyüklüğü 667 kişiden oluşmaktadır; ancak eksiksiz olarak doldurulan 600 anket formu değerlendirmeye alınmıştır. Anket soruları aracılığıyla toplanan veriler SPSS ile analiz edilmiş, frekans ve crosstabs analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularında katılımcıların demografik özellikleriyle kent hizmetlerinin bilinirliği arasında anlamlı bir ilişki kurulamamıştır; ancak katılımcıların kentsel hizmetlerin farkında olduğunu ve söz konusu hizmetlere yönelik bilgi seviyelerinin yüksek olduğunu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The city is a habitat where all people exist. Beyond being just a piece of land, it is a place where a wide range of requests are met, from physical needs to social needs, from economic needs to psychological needs. There are some rights that people who exist in this place have when meeting these needs. These rights aim to enable citizens to cope with the difficulties they face due to living in the city and to increase the quality of their urban life. In this context, there are basic services offered/should be offered in the stakeholder of Central Government, Local Government and other service organizations in cities. It is not only the responsibility of the city governments to ensure that these services are high quality, effective and efficient. As citizens with a high level of awareness, citizens should be aware of their responsibilities and their rights to urban services, and they should develop demands for the production of new services. In this context, the awareness of the services provided by the city administrations to the urban space by the citizens of the city was tried to be evaluated in the Keçiören district. A questionnaire form consisting of 8 sections and 40 questions prepared for urban services was applied to individuals residing in the Keçiören district. The sample size obtained in the study consists of 667; however, 600 questionnaires that were completely filled out were evaluated. The data collected through the questionnaire were analyzed with SPSS, frequency and crosstabs analysis were used. In the research findings, a meaningful relationship could not be established between the demographic characteristics of the participants and the awareness of urban services; However, respondent are aware of urban services and have a high level of knowledge regarding these services.