Yusuf Atılgan'ın eserlerinde erkeklik ve hegemonik erkeklik
Masculinity and hegemonic masculinity on Yusuf Atılgan's work
- Tez No: 660192
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜBERRA BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yusuf Atılgan, erkeklik, hegemonik erkeklik, toplumsal cinsiyet, edebiyat, öykü, roman, Yusuf Atılgan, masculinity, hegemonic masculinity, gender, literature, story, novel
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüzde, eleştirel erkeklik çalışmaları azımsanamayacak düzeyde olmasına rağmen, toplumsal cinsiyet çalışmalarında kadını odağına alan çalışmalara kıyasla daha az yaygındır. Bunun yanı sıra, toplumsal cinsiyet ve erkeklik çalışmalarının edebiyat çalışmalarıyla iş birliği, erkekliklerin edebî eserlerde izinin sürülmesi ve buradan hareketle edebî eserlerin içinden çıktığı dönem ve toplumsal yapıya dair fikir edinmeye çalışmak yeni bir uğraş olmamakla birlikte, her yeni çalışmada mevzu farklı noktalardan yakalanabilmektedir. Bu çalışmanın ortaya çıkmasındaki en büyük motivasyonlardan biri de budur. Atılgan'ın öykü ve romanlarında, anlam arayışı ve uyumsuzlukla boğuşan karakterlerin, eleştirdikleri ya da bir türlü ayak uyduramayıp yabancılaştıkları toplumla, ancak toplumsal cinsiyet kalıpları ile okunduğunda açığa çıkabilen kimi benzer yanlarını görüyoruz. Kimi zaman da karakterlerin toplumla çatışmasının temelinde, toplumun dayattığı hegemonik erkeklik kalıplarına uymadıkları için madunlaştırılmalarının yattığını görüyoruz. Çalışmada, karakterlerin iç dünyalarında, hayatı algılayış biçimlerinde ve toplumla yaşadıkları çatışmalarda yer tutan cinsiyetçi kodlar ve hegemonik erkekliğin tezahürleri aranmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, although critical masculinity studies are at a considerable level, they are less in number compared to studies focusing on women in gender studies. In addition, it is not a new effort to collaborate studies of gender and masculinity with literary studies, to trace masculinities in literary works, and to try to get an idea about the period and social structure in which literary works emerged. However, in each new study, the subject may be caught from different points. This was one of the biggest motivations in this work. In the stories and novels of Atılgan, we see some similar aspects between the characters who are struggling with the absurdity and incompatibility and the society, that can only be revealed when they are read with gender stereotypes. And, we have seen that sometimes the reason for their conflict with society is that they are subaltern because they do not conform to the hegemonic masculinity patterns imposed by the society. In the study; the reflections of sexist codes and hegemonic masculinity in the inner worlds of the characters, in their perception of life, and in their conflicts with society were sought.