Azîz Nesefî'nin (V. 700/1300 [?]) tasavvuf anlayışında '' kendini bilme ''yolları
Azîz Nesefî (d. 700/1300[?])'s mystic understanding self-consciousness ways
  1. Tez No: 660224
  2. Yazar: ŞEYDA ÜLKÜ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Azîz Nesefî, Kendini Bilmek, Nefs, Mârifet, Yol
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tasavvuf düşünce sisteminde insan, varlık sahasındaki mevcudiyetinden itibaren bir arayış içerisindedir ve farkında olmasa da asıl aradığı şey kendi/nefsidir. Bazı sûfîler tarafında hadis olarak kabul edilen ''Nefsini bilen Rabbini bilir'' sözü çokça kullanılmıştır, hatta bu söz hakkında müstakil eserler kaleme alınmıştır. VII/XIII.yüzyılda Maverâünnehir Bölgesi'nde yaşamış bir sûfî-tabip olan Azîz Nesefî de ''nefsini bilmek'' kavramına önem vermiştir. İbnü'l-Arabî, Şehabeddîn-i Sühreverdî gibi kendinden önceki birçok sûfîden istifade ederek eserler ortaya çıkaran Azîz Nesefî'nin kendini/nefsini bilenin Yaratıcısını hakkıyla bilebileceği hususundaki görüşü onun tasavvuf öğretisinin temelini oluşturmakta ve bu doğrultuda kişinin seyr ü sülûkunu tamamlayabileceğini ifade etmektedir. Azîz Nesefî; nefsini bilmenin gerekliliğini belirtmenin yanı sıra Rabbi'ni bilmek için takip edilmesi gereken yolları da göstermektedir. Bu çalışmada Azîz Nesefî'de mârifetin yollarının izahıyla beraber onun diğer sûfî âlimler ile olan benzerlikleri de açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In Islamic mysticism system, the human is in search of something after coming into existence and in fact, he/she is in search of himself / herself even if not aware of this. Acknowledged as a hadith, the saying ''The one who knows himself/herself knows his/her God.'' is widely-used among some sufis, and many works have been written about this saying so far. Azîz Nasafî, a sufi-physician who lived in Transoxiana during 13th century, gave importance to the concept ''Knowing yourself'', too. Azîz Nasafî, have benefited in his works from the works of many preceding sufis such as Ibn Arabi and Shahab al-Din Suhrawardi. In his works, the idea that 'the one who knows himself/herself knows his/her God ' provides a basis for his mystic doctrine. He thought one could complete his/her spiritual journey following this idea. Azîz Nasafî not only stated the necessity of knowing yourself but he also showed the ways one should follow to know his/her God. This study explains the ways of knowing God according to Nasafî as well as the similarities between Nasafî and other sufi scholars. Keywords : Azîz Nasafî, Knowing Oneself, Nafs, Knowing God/Mârifat, Way.