Alâaddin Musannifek ve Arap gramerindeki yeri
Alâaddin Musannifek and his position on Arabic grammar
- Tez No: 660346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ŞABAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Musannifek, Arap grameri, Şerh, er-Reşâd, Şerhu'l-Misbâh, Musannifek, Arabic grammar, Commentary, al-Rashad, Sharh al-Misbah
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu araştırma Musannifek lakabı ile bilinen 15. yüzyıl Osmanlı âlimi Alâaddin Ali b. Muhammed b. Mes'ûd el-Bistâmî eş-Şahrûdî'nin (ö. 875/1470) Arap gramerindeki yeri konusunu incelemeyi hedeflemektedir. Bu konu Musannifek'in Sadeddîn et-Teftâzânî'nin (ö. 792/1389) İrşâdü'l-hâdî'si üzerine yaptığı er-Reşâd fî şerhi'l-irşâd ile Mutarrizî'nin (ö. 610/1213) el-Misbâh'ı üzerine yaptığı Şerhu'l-Misbâh adlı nahiv alanındaki şerhleri temel alınarak incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmada nitel yaklaşım ile tarama yöntemi kullanılarak elde edilen bilgilere göre Musannifek'in illetler, izâfet, hâl, zarf ve hattâ edatı gibi bazı konuların üzerinde özellikle durduğu; nahiv konularını ele alırken ilgili görüşleri zikredip, tercihini Kur'ân, hadis, Arap kelâmı, icmâ, kıyas, istishâb ve istikrâ gibi nahiv usûlü delillerine dayanarak ortaya koyduğu ve genelde Basralılarla aynı kanaati paylaşmakla beraber bazı meselelerde daha güçlü delillere sahip olan Kûfelileri desteklediği ve bunun bir hakşinaslık olduğunu dile getirdiği görülmüştür. Sonuç olarak kelime ve ıstılahların doğru kullanılmasını önemsemesi, aklî izahlara geniş yer vermesi, muhalif görüşlere karşı sert eleştirel ifadeler kullanması, kendine özgü şerh yöntemi, dili, üslûbu, yaklaşımları ve tevilleri Musannifek'i Osmanlı nahiv şerh geleneğinin önemli temsilcilerinden biri haline getirdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study the views of 15th century Ottoman scholar Alaaddin Musannifek (d. 875/1470) on Arabic grammar. The main sources of the research are the commentaries produced by Musannifek on Omar al-Taftazani's (d. 792/1389) Irshad al-hadi and Mutarrizi's (d. 610/1213) al-Misbah. When these commentaries and related source works are examined using the qualitative approach and the scanning method, it is seen that Musannifek employs examples from the Qur'an, hadith, poetry, Arabic literature, ijma', qiyas, istishab and istiqra while explaining the nahiv subjects. It is understood that Musannifek particularly focused on some grammar topics such as izafet, hal, zarf and hatta in his works. Although he generally is in agreement with Basra School of Arabic grammar, he supported the Kufa School when they have stronger evidence on certain issues. Musannifek can be descried as one of the important representatives of the Ottoman nahw tradition with his unique annotation method, language, critical approaches and interpretations.