Neoliberal küreselleşmenin siyasal ve felsefi boyutları
Political and philosophical aspects of neoliberal globalization
- Tez No: 660394
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KESGİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Felsefe, Philosophy
 - Anahtar Kelimeler: Emperyalizm, Kapitalizm, Küreselleşme Liberalizm, Neoliberalizm, Neoliberal Küreselleşme
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma ile kapitalizmin zamanın ruhuna uygun olarak evrildiği bir ideoloji olan neoliberal küreselleşmenin, ortaya koyduğu dünya tasavvuru ve onun siyasal ve felsefi boyutlarının incelenmesi yapılmıştır. Bu ortaya koyulurken, neoliberal küreselleşmeye kaynaklık eden liberal felsefenin, ortaya çıkmasını sağlayan düşünsel ortam, liberal felsefeyi savunan düşünürler ve liberal felsefenin savunduğu temel meseleler işlenmiştir. İlerleyen süreçte, liberal felsefenin bir ideolojiye dönüşmesi, bu olurken uygulanan devlet politikaları ve kapitalizm, emperyalizm kavramlarının bu süreç içerisindeki yeri belirtilmektedir. Liberalizmden, neoliberalizme doğru yaşanan felsefi ve iktisadi dönüşüm ele alınarak, neoliberalizmin ortaya çıkışı, daha sonra küreselleşme olgusunun, neoliberal araçları ifade edilmiş ve onun küreselleşmeyle birlikte tesirleri incelenmiştir. Son olarak ise, neoliberal küreselleşme sürecenin siyasal ve felsefi boyutları teferruatlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this study, neoliberal globalization, which is an ideology in which capitalism evolved in accordance with the spirit of the time, and its social, political and philosophical dimensions have been examined. While this is put forward, the intellectual environment that led to the emergence of the liberal philosophy, which is the source of neoliberal globalization, the philosophers who defended the liberal philosophy, and the basic issues defended by liberal philosophy were discussed. In the following process, the transformation of liberal philosophy into an ideology, state policies implemented during this process and the place of the concepts of capitalism and imperialism in this process are stated. The emergence of neoliberalism, then the neoliberal tools of the phenomenon of globalization have been expressed by considering the philosophical and economic transformation from liberalism to neoliberalism and its effects with globalization have been examined. Finally, the social, political and philosophical dimensions of the neoliberal globalization process are detailed.