Metastatik küçük hücre dışı akciğer kanserli hastaların ikinci basamak tedavisinde tümör mikrodamar yoğunluğunun tedavi yanıtına etkisi
Impacts of tumor microvessel density on second line treatment response in metastatic non small cell lung cancer pati̇ents
  1. Tez No: 660424
  2. Yazar: EMİR ÇERME
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP HANDE TURNA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tümör mikroçevresi, anjiyogenezis, mikrodamar yoğunluğu, immünoterapi, akciğer kanseri, Angiogenesis, lung cancer, immunotherapy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı metastatik KHDAK'de tümör mikrodamar yoğunluğunun (MDY) ikinci basamak tedavide kullanılan immünoterapi ve kemoterapi yanıtına etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 2012-2021 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı'nda takibi olan metastatik KHDAK tanılı ve tümör materyali incelemeye uygun olan 49 olgu çalışmaya dahil edildi. MDY CD34 antikoru kullanılarak ilgili patoloji uzmanı tarafından değerlendirildi. Yoğun boyanan alanlarda bütün mikrodamarlar sayıldı ve mikrodamar paternleri anjiyogenik(ANJ) ve anjiyogenik-alveoler(ANJ-ALV) olarak sınıflandırıldı. MDY sınır değeri olarak olguların ortalama değeri belirlendi. Preparatlar PD-L1 ekspresyonu yönünden değerlendirildi. İstatistiksel analizler için SPSS 25.0 (for machintosh-IBM USA) kullanıldı. MDY'nin tedavi yanıtına etkisi ROC(receiving operating curves) analiziyle; MDY, PD-L1 ekspresyonu, histolojik alt tipin olguların genel sağ kalım(GSK) ve progresyonsuz sağ kalım(PSK) sürelerine etkisi Kaplan-Meier Analizi ve log-rank testiyle hesaplandı. Bulgular: Hastaların 26'sının tümör histolojik tipi adenokarsinom, 19'unun skuamöz hücreli karsinomdu. İkinci basamak tedavide olguların 26'sı immünoterapi, 23'ü kemoterapi almıştı. MDY ortalama değeri 15 olarak hesaplandı. Tüm olgularda MDY paternine göre medyan PSK ve medyan GSK süresinin ANJ grubunda ANJ-ALV olanlara göre daha iyi olduğu saptanmıştır. İmmünoterapi kolunda MDY > 15 olan grubun medyan GSK ve PSK'nin ≤15 olan gruba göre daha iyi olduğu gözlenmiştir. İmmünoterapi alan grupta adenokanser olgular skuamöz hücreli karsinom olanlara göre anlamlı derecede daha iyi GSK ve PSK süresine sahiptir. PD-L1% oranı immünoterapi yanıtında anlamlı bir ölçüt olarak bulunmamıştır. Sonuç: Metastatik KHDAK'de MDY ölçümü ve MDY paterninin belirlenmesi ikinci basamak immünoterapi yanıtını öngörmede yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of study is to investigate impacts of microvessel density (MVD) on second line chemotherapy and immunotherapy response in metastatic non small cell lung cancer(NSCLC). Material and Methods: 49 patients, with a diagnosis of metastatic NSCLC in Cerrahpasa Faculty of Medicine Medical Oncology Department since 2012 and whose tumor materials were appropriate, were included. MVD was evaluated by using anti-CD34 antibody by an expert pathologist. All the hot spots were counted and MVD patterns were classified as angiogenic(ANG) and angiogenic-alveolar(ANG-ALV). MVD mean value was calculated. Specimens were also analyzed for %PD-L1 expression. SPSS 25.0(for machintosh-IBM USA) was used for statistical analysis. To demonstrate impacts of MVD in treatment response, ROC(receiving opperating curves) analysis was used. Effects of histologic subtype, %PD-L1 expression and MVD on overall survival(OS) and progression free survival(PFS) were estimated by Kaplan-Meier curves and long-rank test. Results: 26 patients had adenocarcinoma, 19 patients had squamous cell carcinoma. Among 49 patients; 26 of them received immunotherapy and 23 had received chemotherapy. Mean MVD was 15 and cases were classified according to mean value. Based on MVD pattern; ANG group had better median OS and median PFS than ANG-ALV. Among immunotherapy receiving patients, those with MVD>15 had better OS and PFS than those with MVD≤15. Patients with adenocarcinoma had better response to immunotherapy, PFS and OS than squamous cell. No correlation was found between %PD-L1 expression and immunotherapy response. Conclusion: MVD count and MVD pattern may be useful in predicting second line immunotherapy response in metastatic NSCLC.