Acil ünitesinde travmalı hastalarda multimodal analjeziye ilişkin hemşire kayıtlarının değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma
Evaluation of nurse records regarding multimodal analgesia in trauma patients in the emergency unit: A retrospective study
  1. Tez No: 660676
  2. Yazar: İLKNUR TURA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY ERDEN YÜKSEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Multimodal Analjezi, ağrı, hemşirelik, acil servis, Multımodal analgesia, pain, nursing, emergency room
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma acil servisteki travma hastalarında multimodal analjeziye yönelik ağrı değerlendirmesi konusunda hemşire gözlem formları retrospektif olarak incelenmiştir. Araştırmadaki verileri, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Sağlık Uygulama Araştırma Merkezinin acil ünitesine travma nedeniyle başvuran 190 hastanın hemşire gözlem formları incelenerek toplanmıştır. 1 Ocak - 31 Aralık 2018 tarihleri arasındaki travma tanısı alan, 18 yaş ve üzeri, iletişim kurulabilen ve en az 12 saat tedavi gören hastaların hemşire gözlem formları araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri literatür taranarak araştırmacılar tarafından oluşturulan Hasta Bilgi Formu (HBF) ve Multimodal Analjezi Değerlendirme Formu (MADF) ile toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 23.0 paket programı kullanılmıştır. Analizde tanımlayıcı verilerde sayı, yüzde ortalama, minimum, maksimum değerleri ve standart sapma verilmiştir. İkili bağımlı değişkene ait tekrarlı ölçümler için normal dağılım gösteren verilerde Paired Simle T testi kullanılmıştır. Birden fazla kategorik değişkenler ile tekrarlı ölçümlerde normal dağılım gösteren verilerde One Way Anova testi kullanılmıştır. Araştırmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 40,94±15,18 olup %65,8'i erkektir. Travmaların %47,9'unun nedeni trafik kazaları iken, hastaların %37,9'unda multiple travma mevcuttur. Verilere göre hastaların %71,6'sına multimodal analjezin uygulandığı ve farmakolojik olmayan analjezi yöntemlerine ilişkin hiçbir yöntemin uygulanmadığı tespit edilmiştir. Hastaların %55,7'sinde ağrı değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmamızdan elde edilen sonuçlara göre multimodal analjezide daha fazla olmakla birlikte hem multimodal hem de tek tür analjezi uygulanan hastaların ağrı düzeylerinde azalma saptanmıştır. Bu çalışma, çoklu ağrı kaynağına sahip olan travma ağrısının multimodal analjezi yaklaşımıyla tedavisini desteklemektedir. Her ne kadar hasta grubumuz genç yetişkin olsa da analjeziklerin organlar ve diğer kullanılan ilaçlar üzerindeki etkilerini azaltmak için multimodal analjezi yöntemleri sağlık profesyonelleri tarafından tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study, nurse observation forms were retrospectively analyzed for pain management for multimodal analgesia in trauma patients in the emergency department. The data in the study were collected by examining the nurse observation forms of 190 patients who applied to the emergency unit of the Çukurova University Balcalı Hospital Health Application Research Center due to trauma. The nurse observation forms of patients who were diagnosed with trauma, who were 18 years of age and over, who could be contacted and receiving treatment for at least 12 hours between January 1 and December 31, 2018 were included in the study. The data of the study were collected using the Patient Information Form (HBF) and Multimodal Analgesia Assessment Form (MADF), which were created by the researchers by scanning the literature. SPSS 23.0 package program was used for statistical analysis of the data. The number, percentage average, minimum, maximum values and standard deviation are given in the descriptive data in the analysis. Paired Simle T test was used in normally distributed data for repeated measures of the binary dependent variable. One Way Anova test was used for data showing normal distribution in repeated measurements with more than one categorical variables. The average age of the patients included in the study is 40.94 ± 15.18 and 65.8% of them are male. While 47.9% of the traumas are due to traffic accidents, there are 37.9% of the patients multiple trauma. According to the data, it was determined that 71.6% of the patients were administered multimodal analgesia and no methods related to non-pharmacological analgesia methods were applied. Pain was evaluated in 55.7% of the patients by nurses. According to the results obtained from our study, as well as it was more common in multimodal analgesia, pain levels were found to be decreased after analgesia in patients who received both multimodal and single type analgesia. This study supports the treatment of trauma pain, which has multiple pain sources, with a multimodal analgesia approach. Although our patient group is young adults, multimodal analgesia methods should be preferred by healthcare professionals in order to reduce the effects of analgesics on organs and other drugs used.