COVID-19 ilişkili akut böbrek hasarı risk faktörlerinin araştırılması: Prospektif gözlemsel çalışma
Investigation of acute kidney injury risk factors associated with COVID-19: A prospective observational study
- Tez No: 660747
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Akut Böbrek Hasarı, Risk Faktörleri, Yoğun Bakım
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmada; Akut Böbrek Hasarı gelişen COVID-19 hastalarında Akut Böbrek Hasarı gelişimi açısından mevcut risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu prospektif gözlemsel araştırmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Kliniği COVID-19 yoğun bakım ünitelerinde 1 Ekim 2020 ile 1 Ocak 2021 tarihleri arasında takip edilen hastalardan Akut Böbrek Hasarı gelişen 87 olgu ve Akut Böbrek Hasarı gelişmeyen 24 olgu dahil edilmiştir. Bulgular: Olguların %35,1'i kadın, %64,9'u erkek, yaş ortalaması 67,38±14,89'du. Akut Böbrek Hasarı görülenlerin APACHE II skorları daha yüksekti (p=0,005). Akut Böbrek Hasarı görülen olgularda Piperasilin-tazobaktam tedavisi uygulanma oranı, Akut Böbrek Hasarı görülmeyenlerden anlamlı düzeyde yüksekti (p=0,040). Akut Böbrek Hasarı görülen olguların entübe süreleri daha uzun (p=0,014), HFO/ CPAP süreleri, rezervuar maske ile takip süreleri ve nazal kanül ile takip süreleri daha kısaydı (p=0,001). Akut Böbrek Hasarı görülen olguların en düşük FiO2 ve toplam ortalama sıvı dengesi ölçümleri daha yüksek (sırasıyla, p=0,010, p=0,001), en yüksek ortalama tansiyon ölçümleri, prone pozisyon uygulanma oranları ve prone pozisyonda kalma süreleri daha düşüktü (sırasıyla, p=0,042, p=0,038, p=0,003). Akut Böbrek Hasarı görülen olgularda ex (mortalite) görülme sıklığı daha yüksekti (p=0,001). Çok değişkenli analizlerde diğer parametrelerden bağımsız olarak Akut Böbrek Hasarı gelişimi ile ilişkili olan değişkenlerden, en düşük FiO2 ve toplam ortalama sıvı dengesindeki artışın Akut Böbrek Hasarı gelişim riskini arttırdığı, en yüksek ortalama tansiyon ve prone pozisyonda takip edilen gün sayısındaki artışın Akut Böbrek Hasarı gelişim riskini azalttığı görüldü. Sonuç: Yoğun bakım şartlarında takip edilen COVID-19 olgularında en düşük FiO2 ve ortalama sıvı dengesini azaltmaya, ortalama tansiyon ve prone pozisyonda takip edilen gün sayısını arttırmaya yönelik müdahaleler Akut Böbrek Hasarı gelişimi açısından koruyucu olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim. In this study; It was aimed to determine the current risk factors for the development of akut kidney injury (AKI) in COVID-19 patients with akut kidney injury. Method. In this prospective observational study, 87 patients who developed AKI and 24 patients who did not develop AKI who were followed up between October 1, 2020 and January 1, 2021 in the COVID-19 intensive care units of Health Sciences University Kocaeli Derince Training and Research Hospital Anesthesiology and Reanimation Clinic were included. Results. 35.1% of the cases were female, 64.9% were male, the mean age was 67.38 ±14.89. Those with AKI had higher APACHE II scores (p = 0.005). The rate of Pipertazo treatment in patients with AKI was significantly higher than those without AKI (p = 0.040). Patients with AKI had longer intubation times (p = 0.014), while HFO / CPAP times, follow-up times with reservoir mask and nasal cannula were shorter (p = 0.001). The lowest FiO2 and total mean fluid balance measurements were higher (p = 0.010, p = 0.001, respectively), the highest mean blood pressure measurements, Prone application rates and Prone durations were lower in the patients with AKI (p = 0.042, p = 0.038, p = 0.003, respectively). Mortality rate was higher in patients with AKI (p = 0.001). In multivariate analyzes, it was seen that the increase in the lowest FiO2 and the total mean fluid balance increased the risk of AKI development independent of other parameters, and the increase in the highest mean blood pressure and number of prone days reduced the risk of developing AKI. Conclusion. In COVID 19 cases followed up in intensive care conditions, interventions to reduce the lowest FiO2 and mean fluid balance and to increase the average blood pressure and prone days may be protective for the development of AKI. Keywords. COVID-19, Acute Kidney Injury, Risk Factors, Intensive Care