Pankreas lezyonlarının benign-malign ayrımında difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme ve flor-18 florodeoksiglukoz pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografi bulgularının karşılaştırılması
Comparison of diffusion-weighed magnetic resonance imaging and flor-18 florodeoxyglucose positron emission tomography / computerized tomography findings of pancreatic lesions
- Tez No: 660762
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖKKEŞ İBRAHİM KARAHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Difüzyon, MRG, Pankreas lezyonları, PET/CT, Diffusion, MRI, Pancreatic lesions, PET / CT
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Pankreas lezyonlarının benign-malign ayırımında, difüzyon ağırlıklı MR görüntüleme ve F-18 FDG PET/BT tetkiklerinin tanısal doğruluklarının değerlendirilmesi ve malign lezyonların SUV ve ADC değerlerinin ters korelasyonunun karşılaştırması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine Ocak 2019 ile Aralık 2019 yılları arasında başvuran, pankreasında lezyon tespit edilen ve hem MR görüntüleme hem de PET/BT tetkikleri yakın aralıklarla (on hafta) yapılan hastalar dahil edildi. Hastaların görüntüleme arşivleme ve iletişim sistemleri (PACS)'ndeki görüntüleri ve raporları, retrospektif olarak incelendi. Elde edilen bulgular histopatolojik sonuçlarla korele edilerek; iki görüntüleme yönteminin benign-malign ayırımındaki etkinliği, duyarlılığı, özgüllüğü ve lezyonların SUV ve ADC değerlerinin ters korelasyonu değerlendirildi. ADC ölçümü görsel değerlendirmede kısıtlanmanın en belirgin olduğu yerden, lezyonu mümkün olduğunca kapsayacak şekilde, ilgi alanı (regio of interest-ROI) kistik, kalsifik ve komşu dokulara taşırmadan yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen, 30 lezyonun, 12'si benign, 18'si malign olarak değerlendirildi. Lezyonlar en sık pankreas baş kesiminde (n=16) yerleşim gösterirken, gövdede 7, kuyrukta 7 lezyon izlendi. Histopatolojik olarak malign kabul edilen 18 lezyonun tamamı PET/BT ile tespit edilirken, DAG ile 17 lezyon tespit edilebilmiştir. 12 benign lezyonun ise tamamı DAG ile tespit edilirken, PET/BT, 11 lezyonu tespit edebilmiştir. Malign olgularda lezyonların ADC ve SUV değerlerinin arasındaki ters korelasyonu incelenmiş ve iki değer arasında orta düzeyde negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir. PET/BT'nin malign lezyonları tespitinde duyarlılığı %88,9 olarak, özgüllüğü ise %75 olarak, difüzyon ağırlıklı MRG' nin duyarlılığı %83,3 iken, özgüllüğü de %83,3 olarak bulunmuştur. Malign lezyonlarda ADC harita görüntülerden yapılan ölçümlerde ortalama ADC değeri 1,21±0,5 mm2/sn iken benign lezyonlarda ortalama ADC değeri 2,55±0,75 mm2/sn olarak hesaplanmıştır. Elde edilen ROC eğrisine göre benign lezyonlar için 'cut off' değeri 2.00 mm2/sn alındığında, ölçümün duyarlılığı %75, özgüllüğü ise %94,1'dir. Sonuç: Çalışma ve literatüre bulgularına dayanarak, pankreas lezyonlarının tespit ve benign-malign ayrımının yapılmasında DAMRG, PET-BT ile karşılaştırıldığında tanı performansı daha yüksek, geçerli alternatif bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to evaluate the diagnostic accuracy of diffusion-weighted MR imaging and F-18 FDG PET / CT examinations in the differentiation of benign and malignant pancreatic lesions and to compare the inverse correlation of SUV and ADC values of malignant lesions. Material and Methods: Patients who were admitted to Erciyes University Medical Faculty Hospital between January 2019 and December 2019, who had lesions in the pancreas and had both MR imaging and PET / CT examinations at close intervals (ten weeks) were included in the study. Images and reports of the patients in imaging archiving and communication systems (PACS) were analyzed retrospectively. The obtained findings were correlated with histopathological results; The efficiency, sensitivity, specificity, and the inverse correlation of SUV and ADC values of the lesions in the differentiation of benign-malignant imaging methods were evaluated. ADC measurement was performed from the point where the limitation in visual evaluation was most prominent, in a way to cover the lesion as much as possible, without overflowing the region of interest (ROI) to cystic, calcific, and adjacent tissues. Results: Of the 30 lesions included in the study, 12 were evaluated as benign and 18 as malignant. Lesions were most frequently located in the pancreatic head (n = 16), 7 lesions on the body and 7 on the tail. While all 18 lesions considered histopathologically malignant were detected by PET / CT, 17 lesions could be detected by DWI. While all 12 benign lesions were detected by DWI, PET / CT was able to detect 9 lesions. The inverse correlation between ADC and SUV values of the lesions in malignant cases was examined and a moderate negative correlation was found between the two values. The sensitivity of PET / CT in detecting malignant lesions was 88.9%, its specificity was 75%, while the sensitivity of diffusion-weighted MRI was 83.3%, and its specificity was 83.3%. While the mean ADC value was 1.21 ± 0.5 mm2 / sec in the measurements made from ADC map images in malignant lesions, the mean ADC value was calculated as 2.55 ± 0.75 mm2 / sec in benign lesions. According to the obtained ROC curve, when the“cut off”value for benign lesions is taken as 2.00 mm2 / sec, the sensitivity of the measurement is 75% and the specificity is 94.1%. Conclusion: Based on the findings of the study and the literature, DWMRI is a valid alternative method with higher diagnostic performance compared to PET-CT in the detection and differentiation of benign-malignant pancreatic lesions.