Psikiyatri hastalarının psikososyal uyum, benlik saygısı ve yaşam kalitesi düzeylerinin incelenmesi
Examination of psychosocial adjustment, self-esteem and quality of life of psychiatric patients
  1. Tez No: 660796
  2. Yazar: NUREFŞAN ÖZALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: psikososyal uyum, benlik saygısı, yaşam kalitesi, sosyal hizmet, psychosocial adaptation, self-esteem, quality of life, social work
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu araştırmanın amacı psikiyatri hastalarının psikososyal uyum, benlik saygısı ve yaşam kalitesi düzeylerini değerlendirmektir. Araştırmanın örneklemini; obsesif kompulsif, depresyon, kaygı bozukluğu (anksiyete), bipolar bozukluk ya da şizofreni tanısı alan, poliklinik (ayaktan) veya klinikte (yatarak) tedavi gören 187 hasta oluşturmuştur. Veriler,“Tanıtıcı Bilgi Formu”, Hastalığa Psikososyal Uyum Öz-Bildirim Ölçeği (PAIS-SR),“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği Kısa Formu (RBSÖ)”ve“Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalite Ölçeği Kısa Formu Türkçe Versiyonu (WHOQOL-BREF-TR)”kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, çalışmaya katılan hastaların büyük bölümünün düşük psikososyal uyum düzeyine sahip olduğu belirlenmiştir. Hastaların benlik saygısı ise orta düzeyde bulunmuştur. Yaşam kalitesi boyutlarında en yüksek ortalama puan çevre boyutunda, en düşük ortalama puan ise bedensel boyutta tespit edilmiştir. Hastaların psikososyal uyum, yaşam kalitesi ve benlik saygısı düzeyleri arasındaki ilişkiler ele alındığında; hastaların psikososyal uyum düzeyi arttıkça yaşam kalitesi düzeyi artmaktadır. İkinci olarak, hastaların psikososyal uyum düzeyi arttıkça benlik saygısı düzeyi artmaktadır. Üçüncü olarak ise, hastaların yaşam kalitesi düzeyi arttıkça benlik saygısı düzeyi artmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda sosyal hizmete dair önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate the levels of psychosocial adaptation, self-esteem and quality of life of psychiatric patients. The research sample consists of 187 patients who have been receiving outpatient (outpatient) or clinical (inpatient) treatment due to diagnosis of obsessive-compulsive disorder, depression, anxiety disorder, bipolar disorder or schizophrenia. Introductory Information Form, Psychosocial Adjustment to Disease Self-Notification Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale Short Form and World Health Organization Quality of Life Scale Short Form Turkish Version were used as data collecting tools in the research. Result of the research reveals that the majority of the patients had low psychosocial adjustment. Self-esteem of the patients was determined to be moderate. In terms of quality of life, the highest average score was found in the environmental dimension, and the lowest average score was found in the physical dimension. Considering the relationships between the psychosocial adjustment, quality of life and self-esteem levels of the patients, as the psychosocial adjustment level of the patients increases, the level of life quality also increases. Secondly, as the psychosocial adjustment level of the patients increases, the self-esteem level also increases. Thirdly, as the quality of life of patients increases, their self-esteem level also increases. In line with the findings obtained from the research, suggestions were made regarding social work.