Gelişen ekonomilerde yapısal dönüşüm: Prematüre sanayisizleşme üzerine ampirik bir inceleme
Structural transformation in emerging economies: An empirical investigation on premature deindustrialization
- Tez No: 660808
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF DESTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sanayisizleşme, Prematüre Sanayisizleşme, Gelişen Ekonomiler, Panel Veri, Asimetrik Nedensellik, Deindustrialization, Premature Deindustrialization, Emerging Economies, Panel Data, Asymmetric Causality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kalkınma teorilerinde yapısal dönüşüm kavramı sırasıyla sanayileşmeyi ve sanayisizleşmeyi kapsayan bir iktisadi dönüşümü ifade etmektedir. Ülkelerin ekonomik büyümeleri ile birlikte öncelikle sanayileşme sürecini yaşadıkları, belirli bir refaha ulaştıktan sonra ise sanayisizleşme sürecine girerek hizmet sektörüne ağırlık verdikleri bilinmektedir. Buna karşın, son yıllarda gelişmekte olan ülkelerin söz konusu sanayisizleşme süreçlerine geçişlerinin gelişmiş ülkelere göre daha erken olması nedeniyle bu ülkelerde bazı ekonomik sorunların ortaya çıkabileceğine işaret eden“prematüre sanayisizleşme”kavramı üzerine tartışmaların ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu doğrultuda, bir ülkede sanayisizleşmenin geçerliliği ile birlikte söz konusu sanayisizleşmenin prematüre bir sanayisizleşme olup olmadığının araştırılması önem arz etmektedir. Bu çalışmada, yüksek gelirli gelişmekte olan ülke ekonomilerinde sanayisizleşmenin ve prematüre sanayisizleşmenin geçerliliğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, 9 gelişen ülke (Arjantin, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Güney Afrika, Güney Kore, Meksika, Türkiye) ekonomisinde 1970-2019 dönemi için öncelikle sanayisizleşmenin geçerliliği yapısal kırılmalara izin veren panel veri yöntemleri aracılığıyla incelenmiştir. Daha sonra, sanayisizleşmenin geçerli olduğu ülkelerde söz konusu dönüşümün ülke ekonomileri üzerindeki etkileri asimetrik nedensellik yöntemi ile incelenerek prematüre sanayisizleşmenin geçerliliği araştırılmıştır. Çalışmada, Endonezya, Güney Afrika, Güney Kore ve Türkiye için sanayisizleşmenin geçerli olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Prematüre sanayisizleşmenin ise sadece Güney Afrika için geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of structural transformation in development theories refers to an economic transformation that includes industrialization and deindustrialization, respectively. It is known that countries primarily experience industrialization process with their economic growth, and after reaching a certain level of prosperity, they enter the process of deindustrialization and focus on the service sector. On the other hand, it is known that discussions on the concept of“premature deindustrialization”have arisen in recent years, which indicates that some economic problems may arise in developing countries due to the earlier deindustrialization processes compared to developed countries. In this direction, it is important to investigate whether the deindustrialization in question is a premature deindustrialization together with the validity of deindustrialization in a country. In this study, it is aimed to examine the validity of deindustrialization and premature deindustrialization in high income developing countries. For this purpose, the validity of deindustrialization has been examined through panel data methods that allow structural breaks in nine emerging economies (Argentina, Brazil, China, Indonesia, India, South Africa, South Korea, Mexico and Turkey) for the 1970-2019 period. Then, the validity of premature deindustrialization is also investigated by examining the effects of the said transformation on the national economies in countries where deindustrialization is valid, using the method of asymmetric causality. In the study, it is found that deindustrialization is valid for Indonesia, South Africa, South Korea and Turkey. Furthermore, it is also concluded that premature deindustrialization is valid for South Africa.