Genç erişkin bireylerde aleksitimi düzeyleri ve prefrontal işlevler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between alexithymia levels and prefrontal functions in young adult individuals
- Tez No: 660985
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER EVRENSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, prefrontal işlevler
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Aleksitimi kavramı kişilerin duygularını fark etme, ayırt etme, tanımlama, söze dökme ve ifade etme konularında yaşadıkları güçlükler şeklinde tanımlanmaktadır. Bu araştırmada; farklı aleksitimi düzeylerine sahip bireylerde, bedensel işlevlerin yönetimi, korku yönetimi ve sezgiler, empati ve tepki esnekliği, içgörü ve vicdan gibi prefrontal işlevlerin aleksitimi ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 25-40 yaş aralıklarında 247 gönüllü katılımcı (154'ü kadın, 93'ü erkek) oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılara öncelikle sosyo-demografik bilgilerini belirtmeleri için demografik veri formu uygulanmıştır. Sonrasında aleksitimi düzeylerini ölçmek amacıyla“Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20)”, prefrontal işlevlerini değerlendirmek amacıyla ise Kişilerarası Nörobiyoloji Temelli Prefrontal İşlevler Ölçeği (KANB-PİÖ) uygulanmıştır. Aleksitimi düzeyi ile prefrontal işlevlerden bedensel işlevlerin yönetimi, korku yönetimi ve sezgiler, empati ve tepki esnekliği, içgörü ve vicdan karşılaştırılmıştır. Araştırmanın bulgularına bakıldığında, her bir prefrontal işlev ile aleksitimi düzeyi arasında anlamlı ve negatif yönde bir ilişki bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The concept of alexithymia is defined as the difficulties people experience in recognizing, discerning, defining, verbalizing and expressing their emotions. In this research, it was aimed to examine the relationship between the management of bodily functions, fear management and prefrontal functions such as intuition, empathy and reaction flexibility, insight and conscience with alexithymia in individuals with different levels of alexithymia. The control group of the study consists of 247 volunteer participants (154 women, 93 men) between the ages of 25-40. In the study, a demographic application form was applied to the participants initially in order to learn their socio-demographic information. Subsequently, the Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) was used to measure the levels of alexithymia, and the Interpersonal Neurobiology-Based Prefrontal Functions Scale (KANB-PIS) was used to evaluate prefrontal functions. The level of alexithymia was compared with the prefrontal functions, management of bodily functions, fear management and intuition, empathy and reaction flexibility, insight and conscience. Considering the findings of the research, it was seen that there was a significant and negative relationship between each prefrontal function and the level of alexithymia.