Osman Kemâlî Efendi'de kâmil insan anlayışı
Understanding of the wise human according to Osman Kemâlî Efendi
  1. Tez No: 660996
  2. Yazar: EMİNE DOST
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kâmil insan, Kemâl, Tasavvuf, Osman Kemâlî, Wise Human, Becoming wise, Mysticism, Osman Kemâlî
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsan, eşref-i mahlûkât olarak yaratılmıştır. O, kendisine bahşedilen pek çok vasıfla bu yüceliğe sahip olmuştur. İnsanı konu edinen tasavvuf eğitimi de, insanın bu özelliğini muhâfaza etmeyi ve değerini daha da yücelterek kemâle erdirmeyi amaçlamaktadır. Tasavvufî birer eğitim kurumları olan tarîkatlar, kendilerine has eğitim metotlarıyla insanları ahlâkî yönden terbiye etmeyi ve manen kemâle ulaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma konumuzu teşkil eden Osman Kemâlî Efendi de güçlü bir şair olmanın yanında, Melamiyye tarikatına mensup bir ehl-i tasavvuf ve Hak âşığı kâmil bir zâttır. Bu çalışmamızda, öncelikle sûfîlerin“kâmil insan”kavramına bakışı ve ona yükledikleri anlamlar izah edilmeye çalışılmıştır. Daha sonra, asıl konumuzu teşkil eden mutasavvıf şair Osman Kemâlî Efendi'nin kâmil insan anlayışı, eserlerinden hareketle ayrıntılı bir şekilde ele alınmış, onun insan kavramına yaklaşımı, kemâl yolculuğunu anlamlandırması ve kâmil insana dair düşünceleri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human is created as the most honarable among all created things. It got this highness with the titles which are given to itself. Mysticism which is about human as a subject aims to protect this characteristic of human and to reach wisdom in religion with increasing its value higher and higher. Denominations which are educational institutions aims to educate the people in moral development and to help them reaching wisdom in a spiritual way through educational methods specific to themselves. Osman Kemâlî Efendi who constitutes subject of our study is a mystic wise member of Melamiyye Denomination and a lover of 'Hak' besides he is a powerful poet. First of all, mystics' interpreting and point of view to the idea of wise human is tried to be explained in this study. Then Osman Kemâlî Efendi, a mystic poet consists of our main subject, whose understanding of wise human is detailedly considered according to his works. His approach to the concept of human being, his clarification the meaning of journey to the becoming wise and his ideas about the wise human is tried to be shown.