Düzlemsel iletken cisimlerden elektromanyetik saçılma probleminin karakteristik akımlarla analizi
Analysis of electromagnetic scattering from planar conducting bodies by characteristics currents
  1. Tez No: 66102
  2. Yazar: DİCLE CENGİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik Saçılma, Karakteristik Akım, Karakteristik Alan, Modal Çözüm, Moment Yöntemi, Electromagnetic Scattering, Characteristic Currents, Characteristic Fields, Modal Solution, Method of Moments
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Bu çalışmada, düzlemsel iletken cisimlerden saçılma probleminin, karakteristik akımlar (modlar) ile analizi gerçekleştirilmiştir. Karakteristik akımlar yapı üzerinde dikgen bir küme oluştururlar ve karakteristik akımlar tarafından oluşturulan karakteristik alanlar da yarıçapı sonsuz olan yayınım küresi üzerinde dikgen bir küme oluştururlar. Dikgenlik özelliklerinden dolayı karakteristik akımlar, yüzey bilinmeyenlerinin açılım işlevleri olarak etkin bir biçimde kullanılabilirler. Karakteristik akımlar, sadece cismin geometrisine bağlıdırlar, herhangi bir uyarımdan bağımsızdırlar. Dolayısıyla bu akımlar bir kere bulunduktan sonra, herhangi bir gelen dalga için saçılma alanı kolaylıkla bulunabilir. Bu özelliklerinden dolayı, karakteristik akımları, anten ve saçılım problemlerinin sentez ve analizinde kullanmak oldukça yararlı olmaktadır. Bu çalışmada karakteristik akım teorisi düzlemsel iletken plakalara uygulanmıştır. Matlab ortamında geliştirilen yazılımlar ile elektriksel olarak küçük ve rezonant büyüklükteki iletken dörtgen plakalar için karakteristik akımlar bulunmuş ve uzak alanlar hesaplanmıştır. Sonuçların doğruluğunu görmek için, aynı problem Moment yöntemiyle de çözülmüş ve sonuçlar karşılaştırmıştır. Sonuçta, elektriksel olarak küçük ve rezonant büyüklükteki cisimlerin elektromanyetik davranışını belirlemeye bir kaç karakteristik modun yettiği görülmüştür. Ayrıca, karakteristik akımların kullanılmasıyla radar kesitinin bulunması gibi yoğun hesaplamalar gerektiren işlemlerde işlem sayısı da azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work, scattering from planar conducting bodies is analyzed using characteristic currents (modes). Characteristic currents form a weighted orthogonal set over the body and the characteristic fields, produced by characteristic currents, form an orthogonal set over the sphere at infinity. Because of their orthogonality, characteristic currents can be used to expand surface unknowns to reduce the cost of repetitive calculations for many incidence angles. Characteristic modes depend only on the geometry of the conducting body, and are independent of any specific excitation. So, once these currents are found, scattering for any arbitrary incident plane wave can be found easily. Because of these properties, characteristic currents are useful in the analysis and synthesis of antenna and scattering problems. In this work, characteristic current theory is applied to planar conducting surfaces. With the help of computer programs, characteristic currents are found for electrically small and resonant size, planar conducting bodies and far fields of these currents are computed. In order to check the accuracy of the results, same problem is analyzed using Moment Method and the results are favourably compared. It is shown that, the electromagnetic behaviour of small to resonant size plates can be characterized by a few modes. In addition, using characteristic currents, reduces calculations, since it avoids matrix inversion for different incidence angles.