İnternet gazeteciliğinde gelişen etik ihlaller: hurriyet.com.tr ve milliyet.com.tr örneği
Ethical violations in internet journalism: The case of hurriyet.com.tr and milliyet.com.tr
  1. Tez No: 661128
  2. Yazar: ÖZLEM DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Gazetecilik, Haber, Yeni Medya, Etik, İnternet Gazeteciliği, Journalism, News, New Media, Ethics, Internet Journalism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu çalışmada, günümüzün haber üretim ve paylaşım mecrası olarak öne çıkan internet gazeteciliği platformlarında gerçekleşmekte olan etik ihlaller odak noktaya alınmıştır. Bu eksende, yeni medya ve ağ altyapılarının alana getirdiği avantaj ve dezavantajlar kapsamında gelişen, haber ve habercilik yaklaşımları ortaya konulmaya çalışılmıştır. İnternet gazetelerinde gerçekleşmekte olan etik ihlallerin kökenine inildiğinde; hız, tıklanma, ziyaretçi skorları gibi unsurlardan dolayı yapılan seçimlerin neticesinde; etik, meslek etiği, medya etiği ve haber değerleri gibi kriterlerin medya çalışanları tarafından göz ardı edildiği ya da daha fazla sayıda ve ilgi çekecek biçimde içerik üretme baskısı nedeniyle birtakım değerlerin göz ardı edilmek zorunda bırakıldığı fark edilmiştir.Bu durum neticesinde ortaya çıkan ''kişisel verilerinin depolanması, internet gazetesi sayfalarında yoğun reklam ve tanıtımların varlığı, gereğinden fazla bölümlenmiş ve çarpıcı başlıklarla oluşturulan sansasyonel nitelikteki haberlerin bilgi kirliliğine neden olması'' gibi etmenler, habere ve medya sektörüne duyulan güveni de sorgulatır niteliktedir. Ayrıca, ağın ve mecranın özelliklerinden dolayı kontrolün ve denetimin yeterli düzeylerde gerçekleştirilemediği internet gazetelerinde, rekabet ve kâr marjı kaygıları etik ihlallerin gerçekleşmesinin ana sebeplerindendir. Nihai olarak, internet gazetelerinde gerçekleştirilmekte olunan tüm etik dışı faaliyetler, medya sektörünü ve çalışanlarını zedelemekte, son kertede süreçten en olumsuz şekilde etkilenenlerin ise bu içerikle karşılaşan yurttaşlar olduğu görülmektedir. Bu tezde, internet gazeteciliğinde etik ihlallerin önlenmesi, daha iyi ve doğru bir internet gazeteciliği mecrası yapılanmasının oluşması adına, internet gazeteciliğinde gelişen etik ihlallerin yapısının ve uygulanma şekillerinin açığa çıkarılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda çalışma, Hurriyet.com.tr ve Milliyet.com.tr adlı internet gazeteleri platformlarının 31 Aralık 2018-31 Ocak 2019 tarihlerinde sabah 09.00-12.00 ve gece 21.00-00.00 saatleri arasında yayınladıkları haberler arasında tespit edilen etik ihlalleri ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on“ethical violations”occurring in the internet journalism platforms that stand out as the news production-presentation and sharing medium of today. On this axis, the news and reporting approaches that have developed within the scope of the advantages and disadvantages brought by new media and network infrastructures to the field have been tried to be presented. When the root of the ethical violations in internet newspapers is addressed; As a result of the choices made due to factors such as speed, clicks, visitor scores; It has been noticed that criteria such as ethics, professional ethics, media ethics and news values are ignored by media workers. Especially; Factors such as“storing personal data, presence of intense advertisements and promotions on internet newspaper pages, causing information pollution of sensational news created with over-segmented and striking headlines”question the trust in the news and media sector. In addition, the main reasons for ethical violations occur in internet newspapers, where control and supervision cannot be carried out at sufficient levels due to the characteristics of the network and media, concerns about economy and profit margin. Ultimately, all unethical activities carried out on internet newspapers harm the media sector, institutions and organizations. In this thesis, it is aimed to reveal the nature and implementation of ethical violations in internet journalism in order to prevent ethical violations in internet journalism and to create a better and more accurate internet journalism channel structure. In this context, the study reveals the ethical violations made among the news published by the internet newspaper platforms Hurriyet.com.tr and Milliyet.com.tr between December 31, 2018 and January 31, 2019 between 09.00-12.00 in the morning and 21.00-00.00 at night.