İş-aile çatışması ile örgütsel bağlılık ilişkisinde algılanan yönetici desteğinin aracılık rolü: Akhisar OSB örneği
The mediation role of manager support perceived in the relation of work-family conflict and organizational commitment: Akhisar OSB example
- Tez No: 661129
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER TASLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: iş-aile çatışması, örgüte bağlılık, algılanan yönetici desteği, family-work conflict, organizational commitment, perceived supervisor support
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada iş-aile çatışması ve örgüte bağlılık arasındaki ilişkide algılanan yönetici desteğinin rolü incelenmiştir. Araştırma Manisa ili Akhisar ilçesinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışan mavi yakalı işgörenler üzerinde yapılmıştır. Çalışmada verilerin toplanmasında anket kullanılmıştır. Örneklem seçiminde kolayda örneklem yöntemi kullanılmıştır. Kolayda örneklem yöntemiyle 256 mavi yakalı işgörene ulaşılmış hatalı ya da eksik doldurulan 11 anket geçersiz sayılarak 245 kişinin yanıtları değerlendirilmeye alınmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 istatistiksel veri analiz programıyla değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde, katılımcıların demografik özelliklerine ait frekans dağılımlarına yer verilmiştir. Bağımlı ve bağımsız değişkenlerin arasında bir ilişkinin varlığı ve bir ilişki var ise bu ilişkinin yönü hakkında bilgi verecek olan korelasyon analizi uygulanmıştır. İş-aile çatışması ve örgüte bağlılığın boyutlarından yalnızca duygusal bağlılık ile negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırmada, iş-aile çatışması ve örgüte bağlığın boyutları arasındaki ilişkide algılanan yönetici desteğinin aracı rolü olup olmadığının belirlenmesinde Baron ve Kenny'nin (1986)“Aracılık Modeli”uygulanmıştır. Örgüte bağlılığın boyutlarından olan devam bağlılığı ve normatif bağlılık ile iş-aile çatışması arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Bu yüzden yalnızca duygusal bağlılık boyutu modele dahil edilmiştir. Modele göre, iş-aile çatışması ile duygusal bağlılık arasındaki ilişkide algılanan yönetici desteğinin tam aracılık rolü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the role of perceived manager support in the relationship between work-family conflict and organizational commitment was examined. The research was carried out on blue-collar workers working in the Organized Industrial Zone located in Akhisar district of Manisa province. Questionnaire was used as a data collection tool in the study. Convenience sampling method was used in sample selection. 256 blue-collar workers were reached with the easy sampling method, 11 questionnaires that were filled in incorrectly or incompletely were deemed invalid and the responses of 245 people were evaluated. The data obtained in the study were evaluated with the SPSS 22.0 statistical data analysis program. In the analysis of the data, frequency frequency distributions of the demographic characteristics of the participants (gender, age, marital status, educational status, working time in the profession) were included. Correlation analysis was applied, which will give information about the existence of a relationship between dependent and independent variables and the direction of this relationship if there is a relationship. Among the dimensions of work-family conflict and organizational commitment, only a negative relationship was found with emotional commitment. In the study, Baron and Kenny's (1986)“Mediation Model”was applied to determine whether the perceived manager support has a mediator role in the relationship between the dimensions of work-family conflict and organizational commitment. There was no significant difference between continuation commitment and normative commitment, which are among the dimensions of commitment to the organization, and work-family conflict. Therefore, only the emotional commitment dimension is included in the model. According to the model, the full mediating role of perceived manager support in the relationship between work-family conflict and emotional commitment was determined.