Örgütsel sosyalleşmenin örgütsel bağlılığa etkisinde örgütsel kariyer yönetiminin aracılık rolü
The mediating role of organizational career management in the effect of organizational socialization on organizational commitment
- Tez No: 661150
- Danışmanlar: PROF. DR. ENVER AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, İşletme, Defense and Defense Technologies, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sosyalleşme, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Kariyer Yönetimi, Organizational Socialization, Organizational Commitment, Organizational Career Management
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı, işgörenler üzerinde örgütsel sosyalleşmenin örgütsel bağlılığa etkisinde örgütsel kariyer yönetiminin aracılık rolünü ortaya koymaktır. Araştırma savunma sektöründe faaliyet gösteren bir şirkette gerçekleştirilmiştir. Çalışanlardan 206 anket toplanılmış olup anketlerde 5'li Likert ölçeği kullanılmıştır. Veri analizinde SPSS 25.0 programı kullanılmıştır. Bu kapsamda, katılımcıların demografik ve mesleki özelliklerine ilişkin bulgular ile örgütsel sosyalleşme, örgütsel kariyer yönetimi ve örgütsel bağlılık düzeylerinin tespitinde ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde gibi tanımlayıcı istatistik yöntemlerinden faydalanılmıştır. Örgütsel sosyalleşme, örgütsel kariyer yönetimi ve örgütsel bağlılık düzeylerinin cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, mesleki çalışma süresi ve mesleki statüye göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği ilişkisiz örneklemler t-testi, varyans analizi (ANOVA) ve Tukey HSD çoklu karşılaştırma (post-hoc) testi ile tespit edilmiştir. Araştırma modeline ait hipotezler ise basit doğrusal regresyon, çoklu regresyon ve SPSS Process (Hayes) eklentisi kullanılarak aracı değişken analizi ile test edilmiştir. Örgütsel sosyalleşmenin, örgütsel bağlılık ve örgütsel kariyer yönetimi üzerindeki etkisi pozitif yönde ve anlamlı olarak bulunmuştur. Örgütsel kariyer yönetiminin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi pozitif yönde ve anlamlı olarak bulunmuştur. Örgütsel sosyalleşme ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiye örgütsel kariyer yönetimi aracı olarak dahil edildiğinde ise ilişkiyi anlamsızlaştırmadığı ancak örgütsel sosyalleşme ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin gücünü azalttığı tespit edilmiş olup örgütsel kariyer yönetiminin bu ilişkide“kısmi aracı”değişken olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of organizational socialization on organizational commitment on employees and the mediating role of organizational career management. These relationships are tested using data collected from a sample of employees in a company operating in the defense industry. This research utilized the data from a company operating in the defense industry, 206 questionnaires were collected from employees of the firm and a 5-point Likert scale was used in the questionnaires. SPSS 25.0 program was used in data analysis. In addition, descriptive statistical methods such as mean, standard deviation, frequency and percentage were used to determine the demographic and occupational characteristics of the participants and the levels of organizational socialization, organizational career management and organizational commitment. Independent samples t-test, analysis of variance (ANOVA) and Tukey HSD multiple comparison (post- hoc) test are performed to examine whether the levels of organizational socialization, organizational career management and organizational commitment differ significantly according to gender, age, marital status, educational status, occupational working time and occupational status. The hypotheses were tested by means of intermediary variable analysis using simple linear regression, multiple regression and SPSS Process (Hayes) plugin. The effect of organizational socialization on organizational commitment and organizational career management was found to be positive and significant. Likewise, the effect of organizational career management on organizational commitment was found to be positive and significant. The mediating effect of organizational career management on the relationship between organizational socialization and organizational commitment was found that it did not make the relationship insignificant, however it reduced the strength of the relationship. Hence it is concluded that organizational career management is the partial mediator variable in this relationship.