Kayseri ekolojik koşullarında macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) + arpa (Hordeum vulgare L.) karışık ekim sisteminde uygun karışım oranlarının belirlenmesi
Identification of proper mixture ratios in hungarian vetch (Vicia pannonica Crantz.) + barley (Hordeum vulgare L.) intercropping systems under Kayseri ecological conditions
  1. Tez No: 661160
  2. Yazar: YASEMİN DÜZÇEKİÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMDİ ÖZAKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Macar fiği, arpa, karışık ekim, ADF, NDF, verim, Hungarian vetch, barley, intercropping, ADF, NDF, yield
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma; Kayseri ekolojik koşullarında macar fiği + arpa karışık ekim sistemine uygun karışım oranlarını belirlemek amacı ile, 2015-2016 yıllarında, Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama (ERÜTAM) çiftliğinde Beta Macar fiği ve Bülbül-98 arpa çeşidi kullanılarak tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede, saf ekimleri ile birlikte % 70 arpa + % 30 Macar fiği, % 50 arpa + % 50 Macar fiği ve % 30 arpa + % 70 Macar fiği karışımları yer almıştır. Araştırmada macar fiği ve arpa bitki boyları, yeşil ot verimi, kuru otta macar fiğ oranı, ham protein oranı ve verimi, kuru otta ADF ve NDF oranları ile alan eşdeğerlik oranları incelenmiştir. Çalışmada, elde edilen sonuçlara göre; karışımda macar fiğ oranı arttıkça kuru madde veriminin azaldığı ve en yüksek kuru madde veriminin arpa yalın ekiminden elde edildiği tespit edilmiştir. Ancak karışımda macar fiğ oranı arttıkça NDF oranı azalmış, protein oranını ise artmıştır. İki yıla ait verim ve kalite (ADF, NDF, protein) parametreleri birlikte incelendiğinde %70 macar fiği+%30 arpa karışımları Kayseri ve benzer ekolojiler için önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The present thesis was conducted to determine the proper mixture ratios of Hungarian vetch + barley intercropping system under ecological conditions of Kayseri province. Experiments were conducted over the experimental fields of Erciyes University Agricultural Research and Implementation Center (ERUTAM) in 2015-2016 growing seasons in randomized blocks design with 4 replications. Beta Hungarian vetch and Bülbül-98 barley cultivars were used as the plant material of the experiments. Besides pure sowings, 70% barley + 30% Hungarian vetch, 50% barley + 50% Hungarian vetch and 30% barley + 70% Hungarian vetch mixture sowings were performed. Plant heights, green herbage yields, crude protein ratios and yields, dry herbage ADF and NDF ratios of pure sowings and intercropping systems and vetch ratio in dry herbage were investigated. Present findings revealed that dry matter yields decreased with increasing Hungarian vetch ratios of the mixtures and the greatest dry matter yield was obtained from pure sowing of Barley. However, NDF ratios decrease and protein ratios increased with increasing Hungarian vetch ratios of the mixtures. Considering the yield and quality traits (ADF, NDF, protein) of two years together, it was concluded that 70% Hungarian vetch + 30% barley intercropping system could be recommended for Kayseri province and similar ecologies.