Kayseri ekolojik koşullarında bazı şeker pancarı çeşitlerinin verim ve kalite özellikleri
Yield and quality characteristics of some sugar beet cultivars under Kayseri ecological conditions
- Tez No: 406090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SANCAR BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: şeker pancarı, çeşit verim, şeker verimi, sugar beet, cultivar yield, sugar yield
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Şeker pancarı üretiminde asıl amaç birim alandan elde edilen şeker veriminin yüksek olmasıdır. Şeker verimi, kök verimi ve şeker oranının yüksek olmasına bağlıdır. Araştırma 2012 yılında Kayseri Mahzemin köyünde, 22 farklı şeker pancarı çeşidinin (Sandrina KWS, Aranka KWS, Corvinia KWS, Pauletta KWS, 1 K222, Serenada KWS, SR 374, SR 380, SR 381, SR 485, SR 489, SR 490, SR 538, SR 540, Festina, Grinta, Dozer, Maden, Coyote, Diamente, Esperia KWS ve Turbata) verim ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla; tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuş ve yürütülmüştür. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre en yüksek kök verimi SERENADA KWS (9475.0 kg/da); en yüksek şeker oranı SR 538 (%20.09); en yüksek arıtılmış şeker oranı DOZER (%18.54); en yüksek arıtılmış şeker verimi SERENADA KWS (1625.1 kg/da); en düşük amino azot (amino-N) oranı SR 490 (%0.75) ve COYOTE (%0.79); en düşük sodyum (Na) oranı SR 538 (%0,63), SR 490 (%0.64) ve SR 489 (%0.65); ve en düşük potasyum (K) oranı da DOZER (%3,06) çeşitlerinden elde edilmiştir. Tüm sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde kök verimi, şeker oranı, arıtılmış şeker oranı ve arıtılmış şeker verimi yönünde en yüksek değerlere sahip olan başta SERENADA KWS, CORVİNİA KWS çeşitleri ile; amino azot, sodyum ve potasyum oranları en düşük olan DOZER, SR 538 ve SR 490 çeşitleri Kayseri ve benzer ekolojilerde yetiştirilebilecek çeşitler olarak tavsiye edilebilir.
Özet (Çeviri)
The basic target in sugar beet culture is to achieve the maximum plant and sugar yield per unit area. Sugar yield mostly depend on root yield and sugar ratios of the roots. The present research was conducted in 2012 in Mahzemin Village of Kayseri to determine yield and quality parameters of 22 different sugar beet genotypes (Sandrina KWS, Aranka KWS, Corvinia KWS, Pauletta KWS, 1 K222, Serenada KWS, SR 374, SR 380, SR 381, SR 485, SR 489, SR 490, SR 538, SR 540, Festina, Grinta, Dozer, Maden, Coyote, Diamente, Esperia KWS and Turbata). Experiments were conducted in randomized block design. The highest root yields were obtained from SERENADA KWS (9475.0 kg/da); the highest sugar ratios from SR 538 (20.09%); the highest pure sugar ratios from DOZER (18.54%); the highest pure sugar yields from SERENADA KWS (1625.1 kg/da); the lowest amino nitrogen (amino-N) ratios from SR 490 (0.75%) and COYOTE (0.79%); the lowest sodium (Na) ratios from SR 490 80.64%) and SR 489 (0.65%) and the lowest potassium (K) ratios from DOZER (3.06%) genotypes. Considering the entire results together, the genotypes SERENADA KWS, CORVİNİA KWS genotypes with the highest root yield, sugar ratio, pure sugar ratio and pure sugar yield; the genotypes DOZER, SR538 and SR 490 genotypes with the lowest amino nitrogen, sodium and potassium ratios could be recommended to be cultivated under ecological conditions of Kayseri Province and similar ecologies.