Kuzey Ege, Susurluk ve Gediz havzalarındaki Squalius cinsine ait türlerin bazı morfolojik özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of some morphological features of Squalius species in the North Aegean, Susurluk and Gediz basins
  1. Tez No: 661180
  2. Yazar: SAADET GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Susurluk Havzası, Kuzey Ege Havzası, Gediz Havzası, Squalius aristotelis, Squalius cii, Squalius fellowesii, Morfolojik Karakterler, PCA, DCA, North Aegean, Susurluk, Gediz Basins, Squalius aristotelis, Squalius cii, Squalius fellowesii, Morphological Characters, PCA, DCA
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada Kuzey Ege, Susurluk ve Gediz Havzaları'nda dağılım gösteren Squalius aristotelis, Squalius cii ve Squalius fellowesii türlerinin bazı morfolojik karakterleri belirlenerek türler arası karşılaştırılmasının yapılması amaçlanmıştır. Çalışma Kuzey Ege, Susurluk ve Gediz Havzalarında Nisan 2012-Eylül 2017 tarihleri arasında farklı zamanlarda gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilen verilerle gerçekleşmiştir. Temel bileşenler analizi ve diskriminant analizleri ile türler arası varyasyona sebep olan morfolojik karakterler belirlenmiştir. Squalius aristotelis, Squalius cii ve Squalius fellowesii türlerinin dağılım alanlarının net bir şekilde ayrılması için ayrıntılı yeni çalışmalar yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine some morphological characters of Squalius aristotelis, Squalius cii and Squalius fellowesii species, which are distributed in the North Aegean, Susurluk and Gediz Basins, and compare them between species.This study was carried out with the data obtained from the studies performed at different times between Aprıl 2012 and September 2017 in the North Aegean, Susurluk and Gediz Basins.Morphological characters that cause variation between species were determined by principal component analysis and discriminant analysis.In order to clearly separate the dispersion areas of Squalius aristotelis, Squalius cii and Squalius fellowesii species,it is understood that new detailed studies are required.