Sosyal sorumluluk alanında üniversitelerin yeri ve Türkiye'deki devlet üniversiteleri ile vakıf üniversitelerinin sosyal sorumluluk uygulamaları konusunda bir karşılaştırma
The statues of universities in social responsibility and a comparison between state universities and foundation universities in social responsibility applications
  1. Tez No: 661277
  2. Yazar: ÖZLEM MİNE CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER FATMA GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Education and Training, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sorumluluk, Türkiye'deki Devlet Üniversiteleri ile Vakıf Üniversitelerinin Karşılaştırılması, Social Responsibility, The Comparison Of State and Foundation Universities in Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma sosyal sorumluluk olgusu ile üniversitelerin ilişkisi üzerine odaklanmaktadır. Toplumsal gelişim ve kalkınmanın önemli bir dayanağı olan üniversitelerin, sosyal sorumluluk alanındaki yeri ve sosyal sorumluluk anlayışı ile olan ilişkisi, devlet ve vakıf üniversiteleri karşılaştırması kapsamında incelenmiştir. Bu doğrultuda Türkiye'deki üniversiteler üzerinden akademinin sosyal sorumluluk çalışma ve uygulamaları, vakıf ve devlet üniversitesi kategori başlıkları altında karşılaştırılmıştır. Hem genel olarak üniversite ve sosyal sorumluluk ilişkisinin, hem de Türkiye bazında devlet ve vakıf üniversiteleri arasındaki konuya ilişkin farkların ortaya konulması çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışma dahilinde 2019 yılında, Türkiye'deki tüm üniversitelerin İletişim Fakültelerinde görev yapmakta olan akademisyenlere anket çalışması uygulanmış; elde edilen verilier doğrultusunda Türkiye'deki üniversitelerin sosyal sorumluluk alanındaki uygulamaları ve devlet üniversitesi ile vakıf üniversitesi arasındaki uygulama farkları, üniversitelerin misyonu bakış açısıyla yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the relationship between social responsibility and universities. The place of the universities in the field of social responsibility and its relationship with the understanding of social responsibility, which is an important basis of social development, has been examined within the scope of the comparison of state universities and foundation universities. Social responsibility activities and practices of universities in Turkey were compared under state and foundation universities category headings. The purpose of this study; to put forward the relations of universities and social responsibility and differences between the state and foundation universities in Turkey on this field. Within the study in 2019, questionnaire applied to all academics who work in the Faculty of Communication in all universities in Turkey. With the collected data, that is about social responsibility practices of universities in Turkey and practice differences between the state university and foundation university has been interpreted from the perspective of the mission of universities.