Polietereterketon materyali kullanılan restorasyonlarda konnektör kalınlığının destek diş ve restorasyon üzerindeki stres birikim alanlarına etkisinin sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of the connector thickness on the stress accumulation areas on the abutment teeth and restoration using the finite element stress analysis method in restorations using polyetheretherketone material
- Tez No: 661346
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU ÇUKURLUÖZ BAYINDIR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Konnektör Kalınlığı, Polietereterketon, Sabit Bölümlü Protez, Sonlu Elemanlar Stres Analizi, Connector Thickness, Finite Element Stress Analysis, Fixed Partial Dentures, Polyetheretherketone
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Amaç: Termoplastik polimer olan polietereterketonun diş hekimliği uygulamasında kullanılması gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmanın amacı; farklı konnektör kalınlıklarına sahip polietereterketon restorasyonlarının, geleneksel ve güncel diğer restorasyonlarla destek diş ve restorasyon üzerindeki stres birikim alanları açısından kıyaslanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Sağ alt birinci büyük azı diş eksikliği olan çalışma modelinde sabit bölümlü protez uygulanacak şekilde destek diş preparasyonları yapıldı. Alınan ölçüden elde edilen modeller dijital ortama aktarılarak, üç farklı konnektör boyutları 3×3 mm, 4×3 mm ve 4×4 mm (Yükseklik×Genişlik mm) olan protez tasarımları oluşturuldu. Analizlerde, tek tabakalı ve çift tabakalı olmak üzere, N1: Tam metal altın restorasyon, N2: Altın alaşım altyapı destekli porselen restorasyon, N3: Kobalt-krom altyapı destekli porselen restorasyon, N4: İtriyam stabilize tetragonal zirkonya polikristalin altyapı destekli seramik restorasyon, N5: Monolitik İtriyum stabilize tetragonal zirkonya polikristalin restorasyon, N6: Monolitik lityum disilikat restorasyon, N7: Polimetilmetakrilat CAD-CAM blok restorasyon, N8: Konvansiyonel akrillik rezin restorasyon, N9: Monolitik polietereterketon restorasyon, N10: Kompozit ile veneerlenmiş polietereterketon restorasyonun oluşturduğu toplam 10 adet restorasyon grubu incelendi. Tasarımlar ve ağ yapıları oluşturulan sanal modellerde pontiğin (gövde) oklüzal yüzeyine vertikal olarak 600 N kuvvet uygulandı. Restorasyonlar ve destek dişler üç boyutlu non-lineer statik sonlu elemanlar stres analizi (Siemens Nx 12, Berlin, Almanya) yöntemi ile değerlendirildi. Bulgular: Polietereterketon ortalama stres birikim değerleri gösterdi. Restorasyon üzerinde kuvvet birikim alanlarının en yüksek değerleri 92-509 Mpa aralığındaydı. Destek dişler üzerinde biriken kuvvet birikim alanlarının en yüksek değerleri 33-623 Mpa aralığındaydı. Sonuç: Polietereterketon kullanılarak üretilen restorasyonlarda konnektör kalınlığı arttıkça oluşan streslerin azaldığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: In dental practice usage of thermoplastic polymer polyetheretherketone is increasing. The aim of this study is the comparison of different connector thicknesses of polyetheretherketone restorations with other restorations in terms of stress accumulation areas on the supporting teeth and restoration. Material and Method: Abutment teeth (lower right second molar and lower right second premolar) were prepared on lower right first molar tooth deficiency. Impression was taken traditionally and master model digitalized. The fixed partial dental prostheses are designed to be three different connector dimensions (Height×Width) as 3×3 mm, 4×3 mm and 4×4 mm. On virtual models monolitic and bilayer restorations were examined as 10 subgroups. The subgroups were; N1: Full gold restoration, N2: Gold alloy-porcelain restoration, N3: Cobalt-chromium- porcelain restoration N4: veneered Yttria stabilized -ceramic restoration, N5: Monolithic Yttria-stabilized restoration, N6: Monolithic lithium disilicate restoration, N7: CAD-CAM Polymethylmethacrylate block restoration, N8: Conventional acrylic resin restoration, N9: Monolithic polyetheretherketone restoration, N10: Composite veneered polyetheretherketone restoration. Vertically 600 N force was applied to the occlusal surface of the virtual models, which were designed and mesh structures. Created restorations and abutment teeth were evaluated using three-dimensional non-linear static finite element analysis (Siemens Nx 12, Berlin-Germany) method. Results: Polyetheretherketone showed average stress accumulation values. The peak values of the force accumulation areas on the restoration were in the range of 92-509MPa. The maximum values of the force accumulation areas on the support teeth were in the range of 33-623MPa. Conclusions: Decreased stresses were obtained, when connector thickness were increased in polyetheretherketone restorations.