Tiroid ameliyatlarında zor entübasyon değerlendirmesi
Evaluation of difficult intubation in thyroid surgery
  1. Tez No: 661384
  2. Yazar: MEHMET KAYDUL
  3. Danışmanlar: UZMAN HÜSEYİN ALP ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Zor entübasyon, tiroid cerrahisi, genel anestezi, Difficult intubation, thyroid surgery, general anesthesia
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Biz bu çalışmamızda, hastanemizde tiroid operasyonu olacak hastalarda Entübasyon Zorluk Skalası'nı (IDS) kullanarak zor entübasyon sıklığını belirlemek ve ultrasonografik olarak tiroid büyümesinin yani guatrın zor entübasyon riskini arttırıp arttırmadığını bulmayı amaçladık. Çalışmamıza elektif tiroid cerrahisi planlanan, genel anestezi altında endotrakeal entübasyon uygulanacak, 20-70 yaş arası, ASA I-III grubu toplam 123 hastayı aldık. Demografik özellik olarak; yaş, cinsiyet, boy, kilo ve vücut kitle indeksi (BMI) kaydedildi. Zor entübasyonu önceden belirlemeye yönelik testler olan ağız açıklığı; interinsizör mesafe (ĐĐM), Mallampati sınıflaması, Atlantooksipital eklem hareketliliği(AEH), Tiromental mesafe (TMM), hastaların tümünde ölçülüp kaydedildi. Ultrasonografik olarak tiroid bezinin büyümesi guatr olarak tanımlandı. Hastalarda guatr ile ilgili bazı spesifik veriler kaydedildi. Bunlar palpabl veya nonpalpabl tiroid bulgusu ile, ses kısıklığı, dispne, horlama, öksürük, ses değişikliği gibi bası ve sıkışma semptomlarıdır. Palpabl guatr bulgusu olan ve sıkışma belirtileri gösteren hastaların göğüs radyografileri incelendi. Radyografide trakea orta hattan 1 cm'den fazla deviye ise trakeal deviasyon olarak değerlendirilip kaydedildi. Hastaların tiroid pozisyonu, servikal ve endotorasik olarak kaydedildi. Biz çalışmamızda tiroid cerrahisi geçiren hastalarda zor entübasyon toplam sıklığını %10.6 olarak bulduk Guatrı olan tüm hastalarda zor entübasyon sıklığını ise %11.1 olarak tespit ettik. Guatrı olmayan hastalarda oran %9.1 olarak elde edildi. Tiroid ameliyatlarında guatrı olanların, olmayanlarla kıyaslandığında zor entübasyon riskinin artmadığını bulduk. Guatrın palpabl olmasının zorluk derecesini arttırmadığını, buna karşılık trakeal deviasyon ve bası bulgularının varlığının zor entübasyonla ilişkili olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
This Study aimed to determine the incidence of difficult intubation in patients scheduled for thyroid surgery in our hospital by using Intubation Difficulty Scale (IDS) and to investigate whether thyroid gland growth (goiter) determined ultrasonographically increases the risk of difficult intubation. The study involved 123 patients (ASA I-III; aged 20-70 years) who were planned for thyroid surgery with general anesthesia and endotracheal intubation. The demographic characteristics (age, gender, weight, height, and body mass index) of the patients were recorded. The tests for determining indications for difficult intubation such as the width of the mouth, interincisor space (IIS), Mallampati classification, Atlantooxipital joint motion range and Tiromental space were performed on all the patients, and the results were recorded.. The growth in the thyroid gland based on ultrasonography evaluation was defined as goiter. Goiter specific findings of the patients, which are symptoms of pressure and compression, such as palpable or non-palpable thyroid gland, hoarseness, dyspnea, snoring, coughing, changes in the voice, were recorded. The patients with palpable goiter and symptoms of compression were evaluated through chest x-rays. On the radiographs, 1 cm deviation of the trachea from the midline was evaluated as tracheal deviation. The cervical and endothoracic thyroid gland positions of the patients were also evaluated. In our study, this rate was found to be 10.6%in the patients planned for thyroid surgery. The incidence rate of difficult intubation in the patients with goiter was 9.1%. The comparisons of the difficult intubation rates of the patients with or without goiter who underwent thyroid surgery did not reveal any statistically significant differences. Thus, the presence of goiter did not increase the risk for difficult intubation. Similarly, palpable goiter did not increase the risk; however, tracheal deviation and compression findings were correlated with the risk of difficult intubation.