Sıçanlarda random paternli fleplere postoperatif lokal soğuk ve sıcak uygulamalarının flep sağkalımına etkisi
Effects of postoperative warming and cooling on random pattern cutaneous flap survival in rats
  1. Tez No: 661390
  2. Yazar: SEMİH YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESİBE SİNEM ÇİLOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Random paternli flep, sağkalım, postoperatif soğuk uygulama, postoperatif sıcak uygulama, Random pattern cutaneous flaps, flap survival, postoperative warming, postoperative cooling
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
AMAÇ: Postoperatif veya travma sonrası soğuk uygulama ağrı, şişlik ve morluk azaltmak amaçlı sıkça kullanılmaktadır. Plastik Cerrahide de soğuk uygulama bu amaçla kullanılmaya başlanmış; uygulamanın ödem azaltıcı, analjezik etkileri incelenmiştir. Fakat soğuğun vazokonstriktif etkisi sebebiyle geniş diseksiyon yapılan fleplerde (yüz rekonstrüksiyonu vb.) nekrozu artıracağı gerekçesiyle bu uygulamadan çekinilmektedir. Postoperatif sıcak uygulama ile ise vazokonstriksiyon geliştiği düşünülen dolaşımı yetersiz fleplerde dolaşımı arttırmak hedeflenmektedir. Postoperatif sıcak ve soğuk uygulamaları pratikte sıkça kullanılmasına rağmen, bu uygulamaların etkilerini inceleyen deneysel çalışmalar kısıtlıdır. Bu tez çalışmasıyla da postoperatif soğuk uygulamanın nekrozu gerçekten arttırıp arttırmadığı, postoperatif sıcak uygulamanın nekrozu gerçekten azaltıp azaltmadığı aynı deneyde incelenecektir. GEREÇ VE YÖNTEM: 15 adet Sprague-Dawley türü sıçan sırtından birer adet random paternli cilt flepleri kaldırıldı ve flepler tekrar yerlerine süture edildi. Flepler üç gruba ayrıldı; kontrol, postoperatif soğuk uygulanan, postoperatif sıcak uygulanan. Kontrol grubundaki fleplere postoperatif herhangi bir uygulama yapılmadı. Soğuk uygulama grubuna, operasyon sonrası ilk 20 dakika, postoperatif 2.saat 15 dakika, postoperatif 4.saat 15 dakika toplamda üç seans olmak üzere 4-5o C soğuk su içeren korumalı hazne ile flep cildine direkt temas edecek şekilde lokal soğuk uygulama yapıldı. Sıcak uygulama grubuna aynı yöntemle 44-46o C lokal sıcak uygulama yapıldı. 1. Hafta flepler fotoğraflandı, sırasında patolojiye gönderilmek suretiyle eksize edildi. Flep nekroz oranları hem görsel hem histopatolojik olarak incelendi. Elde edilen sonuçlar istatiksel analizden geçirildi ve gruplar nekroz oranları açısından kıyaslandı. BULGULAR: Fleplere soğuk uyguladıktan sonra flep sıcaklığında 8,82° C düşüş ile ortalama 17,62° C; sıcak uygulamada ise 4,39° C artış ile ortalama 31,95° C sıcaklık değerleri elde edilmiştir. Gruplar arasında flep sağkalımı açısından nicelik olarak fark olmasına karşın istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Kontrol grubunun lenfosit yoğunluğu soğuk uygulama grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p:0.009; p0.05). SONUÇ: Random paternli fleplere aralıklı postoperatif soğuk veya sıcak uygulamanın flep sağkalımına etkisi yoktur. Bu sebeple postoperatif dönemde nekrozu artıracağı sebebiyle lokal soğuk uygulanmaktan kaçınmak; soğuğun ödem ve analjezik etkisinden, anlamsız bir korku ile mahrum kalmaya sebep olacaktır. Isı-şok proteinlerinin ve eş zamanlı dolaşım görüntüleme araçlarının da kullanıldığı daha kapsamlı çalışmalar; bu konuya daha çok ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
AIMS: Postoperative or post-traumatic cold application is frequently used to reduce pain, swelling and bruising. Cold application has also been used for this purpose in plastic surgery, edema reducing and analgesic effects of the application were examined. However, due to the vasoconstrictive effect of the cold, this application is avoided cause will increase necrosis in flaps involving wide dissection (facial reconstruction etc.). Postoperative local warming aims to increase the circulation in flaps with insufficient circulation due to cold induced vasoconstriction. Although postoperative hot and cold applications are frequently used in practice, experimental studies examining the effects of these applications are limited. In this study, the effect of both topical cold and warm applications postoperatively on necrosis will be examined. MATERIAL AND METHODS: Random pattern skin flaps were elevated from the back of 15 Sprague-Dawley rats and the flaps were sutured back into place. Flaps were divided into three groups; control, postoperative cooled, postoperative warmed. No postoperative application was applied to flaps in the control group. Local cold application was applied to the postoperative cooled group in the first 20 minutes after the operation, 15 minutes in the postoperative 2nd hour, 15 minutes in the postoperative 4th hour, in total three sessions with a protected reservoir containing 4- 5o C cold water by applying direct contact with the skin of the flap. Local hot application of 44-46o C was applied to the hot application group with the same method. After the first week, flaps were photographed and were taken for histopathological examination. Flap necrosis rates were examined both visually and histopathologically. The obtained results were analyzed statistically and groups were compared in terms of necrosis rates. RESULTS: After applying cold to the flaps, the average temperature decrease in flap was 8.82° C and final temperature was 17.62° C. In hot application, an average final temperature of 31.95° C was obtained with an increase of 4.39° C. Although there is a quantitative difference between the groups in terms of flap survival, there is no statistically significant difference (p> 0.05). The lymphocyte density of the control group was found to be significantly lower than the cold application group (p: 0.009; p iv 0.05). CONCLUSION: Intermittent postoperative cold or warm application to random pattern flaps has no effect on flap survival. For this reason, avoiding local cold application as it will increase necrosis in the postoperative period; It will cause deprivation from the edema and analgesic effect of cold with a meaningless fear. Other comprehensive studies using heat-shock proteins and simultaneous circulation imaging tools will provide more information on this issue.