IFRS/US GAAP arasındaki yakınsama çalışmaları ile benzerlik/ farklılıklar ve bir firma incelemesi
Similarities and differences between convergence studies of IFRS and US GAAP, and a firm review
  1. Tez No: 661492
  2. Yazar: ESRA GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ UMUT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: US GAAP, IFRS, IASB, FASB, Uyum, Yakınsama, Kural Bazlılık, İlke Bazlılık, Muhasebe Standartları, Finansal Raporlama, US GAAP, IFRS, IASB, FASB, Adoption, Convergence, Ruled-based, Principles-based, Accounting Standarts, Financial Reporting
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Finansal Raporlama ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Küreselleşme beraberinde ülkelerin, birbirleriyle ticaret hacimleri artmış, finansal tablolarının ise aynı ve eşit nitelikteki kriterler ile ortak bir paydada düzenlenmesi gereği doğmuştur. Uluslararası Muhasebe Standartları Komitesi (IASC) bu amaçla bir araya gelerek yalnız bir muhasebe raporlama sisteminin kullanılması için çalışmalar yapmıştır. Ekonomik küreselleşmenin muhasebe alanındaki etkisi, pek çok ülkenin uyum konusunda tabi olduğu uluslararası muhasebe standartları ile bağımsız denetim alanında kendisini ön plana çıkarmıştır.“AB ülkelerinin 2005 yılında New York borsasından yararlanma isteklerinin baskısı ile bu standartları uygulamaya başlamaları Türkiye'yi de standartların uygulanması doğrultusunda etkilemiştir”(Erol & Aslan, 2017). Diğer taraftan uluslararası bazı kuruluşların da söz konusu standartların yaygınlaştırılması hususundaki istekleri akabinde Türkiye'de çalışmalar ivme kazanmıştır. Ülkemizdeki ilk ciddi teşebbüs Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği'nin (TMUD) kurulmasıyladır. Ardından Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu'nu (TMUDESK) 9 Şubat 1994 tarihinde kurmuş; sonrasında ise Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) kurulmuştur. Türkiye Muhasebe Standartları hazırlanarak daha etkin biçimde uygulama alanına kavuşmuştur fakat pek çok ülke söz konusu standartları özümserken Amerika Birleşik Devletleri, bu standartları dolaylı biçimde uygulamayı tercih etmiştir. Son yıllarda Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB) ile Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) gibi iki önemli kurum, standart seti arasındaki ayrılıkların giderilmesi için çalışmalar gerçekleştirmiştir. Çalışmada önce finansal raporlamanın amacından, sonra ise sermaye piyasasında uluslararası ölçekte işlem gören şirketlerin neden olduğu muhasebe skandallarının getirdiği hileli finansal raporlamanın önüne geçmek, bilgi kullanıcılarından ortaklar, yatırımcılar, müşteriler ve bilgi edinme konusunda toplumdan her bir kesime yanlış ve faydalı olmayan bilgi verilmesine engel olmak için ne gibi çalışmaların yapıldığı ve dünya kamuoyunun yeniden benzer bir muhasebe skandalı ile karşılaşmaması için iki standart setinin daha fazla ortak dil konuşma gereksiniminin doğmasından söz edilmiştir. Ardından standart belirleyicilerinin 2002'de Norwalk'ta bir araya gelerek ortak finansal raporlama dili ile standartlar arasında daha fazla uyum ve yüksek kalite yaratılması için verilen ortak taahhüt anlatılmıştır. US GAAP'in kural, IFRS'in ise ilke bazlı yaklaşımı benimsemelerinin ne gibi olumsuzluklara yol açabileceği ve farkın azaltılması yolunda yapılan çalışmalar, gerekçeleri de açıklanarak ele alınmış ve yakınsama çalışmaları ile esasta neyin amaçlandığı vurgulanmıştır. İkinci bölümde bahse konu iki standart seti arasındaki günümüz benzerlik ve farklılıkları, IFRS temel alınarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise standart setleri arasındaki farklı yaklaşımların, finansal raporlamalarını her iki standart setine göre ayrı ayrı hazırlayan yarı iletken sektörün önde gelen teknoloji firmalarından ASML'nin finansal raporlarını nasıl etkilediğine değinilmiştir. Devamında da bir çok kesim tarafından başarı veya başarısızlık olarak nitelendirilen durumlardan bahsedilmiş, bununla ilgili yapılan bazı yorumlara yer verilmiştir. Sonuçta US GAAP ve IFRS'e tabi ülkelerin yüksek profilli şirketlerinin, karşılıklı çıkar konuları üzerine uyum noktasında ortak hareket etmek istemeleri ve bunun birleştirici ve her bir taraf adına çok daha faydalı olduğu gerçeği ile geçmişten bugüne uyum adına yapılan çalışmaların günümüzde nasıl bir hal aldığı; standart setleri arasında günümüzde var olan ortak ve farklılıklar, yakalanmak istenen evrensel muhasebe standardı setinin özellikle yatırımcılar ve bilgi kullanıcılarına ayrıntılı biçimde sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Similarities and Differences between Convergence Studies of IFRS and USGAAP, and a Firm Review. Başkent University, Institute of Social Sciences, International Financial Reporting and Auditing Master's Program, 2021. With globalization, the trade volumes of countries with each other have increased, and the necessity to prepare their financial statements on a common denominator with the same and equal criteria has emerged. The International Accounting Standards Committee (IASC) convened for this purpose and acted for having only one accounting reporting system. The impact of economic globalization in the field of accounting has brought itself into prominence in the field of independent auditing with international accounting standards to which many countries are subject to compliance.“The pressure that emerged from EU countries' eagerness to take advantage of the New York stock exchange in 2005, and beginning to implement these standards, influenced Turkey as well to start practicing.”(Erol & Aslan, 2017) On the other hand, the implementation process in Turkey gained momentum as some of the international organizations were eager to disseminate the standards. The first notable attempt in our country was by means of the foundation of the Expert Accountants Association of Turkey (TMUD). Union of Chambers of CPA of Turkey (TURMOB), afterwards, assembled Turkish Accounting and Auditing Standards Board (TMUDESK) on February 9, 1994; and then, the Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority (KGK) was founded. Following these developments, Turkish Accounting Standards were prepared and reached its field of application in a more effective manner. However, as the majority of the countries adopt the standards, The USA rather preferred to implement them obliquely. Thus, the two prominent organization i.e. Financial Accounting Standards Board (FASB) and International Accounting Standards Board (IASB) carried out studies in recent years to eliminate the differences between the standard sets. In the study, firstly, the purpose of financial reporting will be stated, and then, there will be mentioned the kinds of precautions taken to prevent fraudulent financial reporting brought about by accounting scandals, that were caused by companies traded internationally in the capital market, and avoid false and unprofitable information given to individuals and organizations such as shareholders, investors, customers, etc.; and finally the emergence of the need for two sets of standards to speak a clearer common language in order to circumvent a similar accounting scandal that the world opinion faced in the past. The study also covers the joint commitment made by standard setters which met at Norwalk in 2002 to yield harmony and augment the accuracy between the common financial reporting language and the standards. Moreover, the probable disadvantages which may stem from rule-based and principle-based approaches that respectively USGAAP and IRFS adopted, and the studies conducted for alleviating the differences between them are pointed out along with their justifications; and the essential intention of convergence is clarified. The current similarities and differences between the two standards are analyzed on the basis of IFRS in the second part. The third part covers the impact of the different approaches of the two standard sets on the financial reports of one of the leading technology companies in the semiconductor industry, ASML, which prepares its financial reports as per both the sets. Furthermore, the instances that were considered as success or failure by many sectors were mentioned, and some comments regarding this were given. As a result, considering the fact that high profile companies of the countries subject to US GAAP and IFRS want to act jointly on mutual interest issues and that this is much more beneficial for each party, this study aims to present in detail how the actions taken for ensuring harmony from the past to the present have become, the common and currently exist differences between the two standard sets, and the universal accounting standard set which is aimed to be achieved.