İnme hastalarında el ve önkola uygulanan kinezyo bantlama yöntemlerinin kas tonusu ve motor fonksiyonlar üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of kinesio taping methods applied to the hand and forearm on muscle tone and motor functions in stroke patients
  1. Tez No: 661541
  2. Yazar: PERVİN YAVAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA ÖZLEM YÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Eklem Hareket Açıklığı, Önkol, Stroke, Range of Motion, Hand, Forearm
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı; inme hastalarında el ve önkola uygulanan kinezyo bantlama yöntemlerinin kas tonusu ve motor fonksiyonlar üzerine akut etkisinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya her iki grupta 16 birey olmak üzere, toplam 32 inme hastası dahil edildi. Bireyler çalışmaya başlamadan önce randomize olarak iki gruba ayrıldı: El bantlama grubu (n=16) ve önkol bantlama grubu (n=16). El bantlama grubundaki hastalara tek seans 30 dakika süreyle el için epidermis-dermis-fasya yöntemi ile fonksiyonel ve mekanik koreksiyondan oluşan kinezyo bantlama uygulandı. Önkol bantlama grubundaki hastalara ise yine tek seans 30 dakika önkol üzerine bantlama yapıldı. Hastalar bantlama öncesi ve 30 dakikalık bantlama uygulaması sonrasında değerlendirildiler. Hastaların dirsek, el bileği ve parmak kas tonusunun değerlendirilmesi için Modifiye Ashworth Skalası (MAS) kullanıldı. Üst ekstremite kaba ve ince motor fonksiyonları Fugl-Meyer Üst Ekstremite (FM-ÜE) Değerlendirme Ölçeği ile motor beceri ise Wolf Motor Fonksiyon Testi (WMFT) ile değerlendirildi. El bileği eklem hareket açıklığı (EHA) gonyometre ile ölçüldü. Hastaların tanımlayıcı ve klinik özellikleri benzerdi (p>0,05). El bantlama grubu uygulama öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında el bileği fleksör kasları MAS değerinin, FM-ÜE, WMFT-fonksiyonel beceri düzeyi ve el bileği EHA'sının geliştiği görüldü (p0,05). Sonuçta; kinezyo bantlamanın el ve önkol kas tonusunu olumlu etkilediği ve motor fonksiyonları akut olarak geliştirebileceği bulundu. Bununla birlikte; farklı teknikler kullanılarak yapılan el bantlaması ile yalnızca önkola gerimsiz olarak uygulanan bantlama arasında fark olmaması, kinezyo bantlama yönteminde uygulama tekniklerinden çok duysal girdileri artırma yolu ile etkisini meydana getirdiği sonucuna varıldı. İlerleyen çalışmalarda kinezyo bantlamanın etkisinin ne kadar süre ile devam ettiği ve kinezyo bantlamanın fizyoterapi programı ile birlikte uygulanarak uzun dönemdeki etkilerinin araştırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the acute effect of hand and forehand kinesio taping on muscle tone and motor functions in stroke patients. A total of 32 stroke patients including 16 individuals in both groups were included in the study. The subjects were randomly divided into two groups: hand kinesio taping group (n=16) and forearm kinesio taping group (n=16). Epidermis-dermis-fascia method, functional and mechanical correction kinesio taping technique was applied for 30 minutes in a single session in hand kinesio taping group. In the forearm kinesio taping group, the taping was applied to the forearm for 30 minutes in a single session. The patients were evaluated before taping and after 30 minutes of kinesio taping. Modified Ashworth Scale (MAS) was used to evaluate the elbow, wrist and finger muscle tone of the patients. Upper extremity gross and fine motor functions were evaluated using the Fugl-Meyer Upper Extremity (FM-UE) Assessment Scale and motor skills were evaluated using the Wolf Motor Function Test (WMFT). Wrist range of motion (ROM) was measured with a goniometer. Descriptive and clinical characteristics of the patients were similar (p>0.05). When compared before and after the application in the hand kinesio taping group, it was observed that the MAS of wrist flexor muscles, FM-UE, WMFT-functional skill level and wrist ROM were improved (p0.05). In conclusion, it was found that kinesio taping could be improved hand and wrist muscle tone and motor functions immediately. However, there was no difference between the taping method using different techniques. It was thought that kinesio taping method has an effect by increasing the sensory inputs rather than the application techniques. In future studies, the duration of this effect and the long-term effects of kinesio taping with physiotherapy program should be investigated.