Isının biyoaktif endodontik patların kimyasal özellikleri üzerine etkisi
Effect of heat application on chemical properties of bioactive endodontic sealers
  1. Tez No: 661661
  2. Yazar: TÜLAY BAKIRCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATIMA BETÜL BAŞTÜRK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoaktif endodontik patlar, sıcak güta perka teknikleri, enerj dağılım spektrometre, X-ışını kırınımı, kızılötesi absorbsiyon spektroskopisi, Bioactive endodontic sealers, warm gutta percha obturation, energy dispersive spectroscopy, X-ray diffraction, fourier transform infrared spectroscopy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Son dönemlerde biyoaktif endodontik patlar; güçlendirilmiş fiziksel, kimyasal, mekanik ve biyolojik özellikleriyle dikkat çekmektedir. Klinik pratiğinde biyoaktif endodontik patlar ve sıcak güta perka dolum tekniklerinin kullanımı artmaya başlamıştır. Ancak bu patlara ısının etkisini inceleyen sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. Çalışmamızın amacı; ısının, biyoaktif kök kanal dolgu patlarının kimyasal yapılarına etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda rezin esaslı AH Plus ve biyoaktif patlardan MTA Fillapex ve CeraSeal kök kanal dolgu patları kullanılmıştır. Patların içeriğinin değerlendirilmesi ve karakterizasyonu amacıyla taramalı elektron mikroskobu-enerji dağılım spektrometre (SEM-EDS) kullanılmıştır. Isının endodontik patlara etkisini değerlendirmek amacıyla; patlara 37°C, 100°C ve 200°C'de 1 dakika ısı uygulandıktan sonra kimyasal özelliklerin tayininde X-Işını Difraksiyonu (XRD) ve Kızılötesi Absorbsiyon Spektroskopisi (FT-IR) analizlerinden faydalanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda kullanılan patların içeriğinde üretici bilgilerinde yer almayan elementler olduğu görülmüştür. EDS analizi ile AH Plus ve CeraSeal kanal patlarının alüminyum (Al), MTA Fillapex'in kükürt (S) içerdiği ortaya konmuştur. FT-IR spektroskopi sonuçlarına göre; ısı uygulaması MTA Fillapex ve CeraSeal'de değişime neden olmamıştır, AH Plus'ta değişimler olduğu görülmüştür. Sonuç: Kanal dolum tekniği seçilirken pat seçimi de göz önünde bulundurulmalıdır. Biyoaktif endodontik patların sıcak güta perka dolum teknikleriyle kullanımının uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Most recently introduced bioactive endodontic sealers have enhanced physical, chemical, mechanical, and biological properties. The use of bioactive endodontic sealers and warm gutta percha obturation techniques has increased in clinical practice. In our study, we aimed to assess the chemical changes of bioactive root canal sealers induced by heat. Material and methods: A resin based root canal sealer AH Plus and bioactive root canal sealers MTA Fillapex and CeraSeal were tested. The materials were characterized by scanning electron microscopy and energy-dispersive spectroscopy (EDS) to determine the constituents. The effects of various temperatures (37°C, 100°C ve 200°C applied for 1 min) during warm gutta percha techniques were investigated by X-ray diffraction analysis and fourier transform infrared spectroscopy. Results : All tested materials had elements that were not disclosed in their info sheets. AH Plus and CeraSeal had traces of aluminium, MTA Fillapex of sulphur. According to the infrared spectroscopy results; the applied temperatures did not change the chemical properties of MTA Fillapex and CeraSeal. Spectral changes were evident in AH Plus sealer. Conclusion: The choice of sealer should be considered when selecting the obturation technique. Bioactive endodontic sealers were found suitable for warm gutta percha obturation techniques.