Hemorajik şok saptanan hastalarda idrar trehalaz aktivitesinin şok evresi ile ilişkisi
The relationship of urine trehalase activity with the shock stage in patients with hemorageal shock
- Tez No: 661727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, Akut Böbrek Hasarı, Hemorajik Şok, İdrar Trehalaz Aktivitesi, Acute Kidney Injury, Emergency Medicine, Hemorrhagic Shock, Urine Trehalose Activity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç Acil serviste değerlendirilen ve hemorajik şok kliniğinde olan hastalarda şok evresi ile idrar trehalaz aktivitesinin korelasyonunu değerlendirerek; gelişen iskemik akut böbrek hasarı ve şok evresinin tayininde idrar trehalaz aktivitesinin kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod Prospektif gözlemsel kontrollü tanı testi performans çalışması olarak dizayn edilen çalışmaya, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne 01.07.2020 ile 31.12.2020 tarihleri arasında başvuran ve hemorajik şok kliniği bulunan 111 hasta ile kontrol grubu olarak sağlıklı yetişkinlerden oluşan 45 gönüllü alındı. Hastaların acil servise kabulünün hemen ardından alınan idrar örneğinde trehalaz aktivitesi çalışıldı. Bulgular İdrar trehalaz aktivitesi vaka grubunda median 5,49 (minimum 0 – maksimum 153,61) U/L, kontrol grubunda median 6,06 (minimum 0,57 – maksimum 14,79) U/L olup gruplar arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı (p: 0,616). Hemorajik şok evresi ile trehalaz aktivitesi arasında korelasyon saptanmadı (p: 0,755). Vaka grubu verileri kendi içinde analiz edildiğinde hipotansiyon varlığı ile ve hastane içi mortalite ile trehalaz aktivitesi arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Vaka grubunda diyabet tanısı varlığı ile idrar trehalaz aktivitesi arasında ilişki saptanmazken kan glukoz düzeyi ve idrar glukoz düzeyi ile idrar trehalaz aktivitesi arasında korelasyon tespit edildi. Sonuç İdrar trehalaz aktivitesi ile hemorajik şok arasında ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective It was aimed to evaluate the usability of urinary trehalase activity in the determination of ischemic acute kidney injury and shock stage by evaluating the correlation between the shock stage and urinary trehalase activity in patients who were evaluated in the emergency department and who were in the hemorrhagic shock clinic. Material and Methods 111 patients who applied to Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital Emergency Medicine Department between 01.07.2020 and 31.12.2020 with a hemorrhagic shock status and 45 volunteers consisting of healthy adults as the control group were included in the study, which was designed as a prospective observational controlled diagnostic test performance study. The trehalase activity was studied in the urine sample taken immediately after the admission of the patients to the emergency department. Results Urine trehalase activity was median 5.49 (minimum 0 - maximum 153.61) U / L in the case group and 6.06 (minimum 0.57 - maximum 14.79) U / L in the control group, and no statistically significant difference was found between the groups ( p: 0.616). There was no correlation between hemorrhagic shock stage and trehalase activity (p: 0.755). No significant relationship was found between the presence of hypotension and in-hospital mortality and trehalase activity. There was no correlation between the presence of diabetes diagnosis and urinary trehalase activity in the case group, but a correlation was found between blood glucose level and urine glucose level and urine trehalase activity. Conclusion There is no relationship between urinary trehalase activity and hemorrhagic shock.