Acil servise başvuran üst gastrointestinal sistem kanamalı hastalarda albümin, kalsiyum ve laktat değerlerinin mortalite ve morbiditeyi ön görmedeki değerliliği
The value of albumin, calcium and lactate levels in predicting mortality and morbidity in patients with upper gastrointestinal bleeding in the emergency service
  1. Tez No: 661728
  2. Yazar: MERVE NUR UĞURLU KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Üst gastrointestinal sistem kanamaları, Glasgow Blatchford skoru, Rockall skoru, AİMS 65 skoru, Mortalite, Upper gastrointestinal system bleeding, Glasgow Blatchford score, Rockall score, AIMS 65 score, Mortality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç Acil servise başvuran ve üst gastrointestinal sistem kanaması saptanan hastalarda kalsiyum, albümin düzeyi ve laktat değerini endoskopi sonuçları ile birlikte değerlendirerek üst gastrointestinal sistem kanamalı hasta takibinde hastaların mortalite ve morbiditesini ön görebilmek amaçlanmıştır. Materyal ve Metod Prospektif gözlemsel klinik çalışma olarak dizayn edilen çalışmaya, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne 01.07.2019 ile 31.12.2020 tarihleri arasında başvuran özefagogastroduedonoskopi ile üst GIS kanaması olduğu doğrulanan ve bu sebeple yatış yapılan 18 yaş ve üzerindeki çalışmayı kabul eden 172 hasta dahil edildi. Hastaların muayene odasında ilk vitalleri görülüp primer sekonder bakısı yapılıp acil müdahalesi yapıldıktan sonra araştırmacılar tarafından çalışmaya katılmayı kabul eden hastalar çalışmaya dahil edilerek yaş, cinsiyet, sistolik ve diyastolik kan basıncı, nabız, satürasyon ve solunum sayısı belirlenerek olgu formuna kayıt edildi. Hastanın geçmiş hastalıkları ve ilaç kullanım bilgileri sorgulandı. Hastaların Glasgow Koma skalası, Glasgow Blatchford skoru, Rockall skoru, AIMS65 skoru araştırmacılar tarafından hesaplandı. Hastaların hastanede kalış süresi, morbidite, morbidite, yoğun bakım yatış ve mortaliteleri gibi bulgular vaka formuna kaydedildi. Bulgular Çalışmaya alınan 172 hastanın 113'ü (%65,7) erkek, 59'u (%34,3) kadındı. Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 64,91 ± 17,2 olarak bulundu. Çalışmamızda çalışmaya alınan 172 hastanın 80' inde (%46,5) hipertansiyon, 49'unda (%28,5) diyabet saptandı. Literatürle uyumlu olarak üst gastrointestinal sistem kanaması ile başvuran hastalarda kronik hastalıklardan en sık hipertansiyonun eşlik ettiği gözlenmiştir. Çalışmamızda Albüminin mortaliteyi öngörme gücü için yapılan ROC analizinde cut off değeri ≤3,1 g/dl alındığında eğri altında kalan alanı 0,761 (%95 CI 0,691-0,823) olup sensitivite %91,67 spesifite %61,25 olarak saptadık. Bu da bize albüminin tek başına hastane içi mortaliteyi belirtmede önemli bir prognostik veri olduğunu göstermektedir. Çalışmamızda kalsiyumun mortaliteyi öngörme gücü için yapılan ROC analizinde cut off değeri ≤8,4 mg/dl alındığında eğri altında kalan alanı 0,785 (%95 CI 0,716- 0,844) olup sensitivite %83,33 spesifite %60,62 olarak hesaplandı (p 13, Rockall için >8, AİMS65 için >1 olarak alındığında hastalarda mortalite riskinin arttığı belirlendi. GBS, Rockall ve AİMS 65 ikili grup karşılaştırmalarında mortaliteyi öngörme açısından eğri altında kalan alanlar bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı gözlenmiştir. Mortaliteyi öngörmede GBS sensitivite (%100), AIMS65 sensitivite (%91,67), Rockall skoru spesifite (%93,75) olarak saptanmıştır. Sonuç Yaptığımız çalışmada üst GİS kanama ile takip edilen hastalarda kalsiyum ve albüminin hastane içi mortaliteyi öngörmede önemli birer prognostik veri olduğunu saptadık. Yaptığımız çalışmaya göre diğer skorlamalara albümin, kalsiyum entegrasyonu ve AIMS65 albümin cutoff değer regülasyonu ile mortaliteyi öngörmede daha sensitif ve spesifik skorlamalar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective It was aimed to predict the mortality and morbidity of patients who applied to the emergency department with upper gastrointestinal system bleeding by evaluating the calcium, albumin level and lactate value together with the endoscopy results. Material and Method The study was designed as a prospective observational clinical study. 172 patients who applied to the Emergency Medicine Clinic of Bakırköy Dr Sadi Konuk Training and Research Hospital between 01.07.2019 and 31.12.2020, which was confirmed to have upper gastrointestinal bleeding with esophagogastroduodenoscopy was accepted to the study. The vitals of the patients who accepted to participate in the study, were seen in the examination room, and emergency intervention was performed. Age, gender, systolic, diastolic blood pressure, pulse, saturation and respiratory rate were determined and recorded in the case form. The comorbidities and past medications were questioned and recorded. Glasgow Coma scale,Glasgow Blatchford score, Rockall score and AIMS65 score were calculated by the investigators. Duration of hospital stay, intensive care admission, morbidity, and mortality were recorded in the case form. Results Of 172 Patients who underwent endoscopy and diagnosed with upper gastrointestinal bleeding, were included in the study. 113 (65,7%) were male and 59 (34,3%) were female. The mean age was 64,91 ± 17,2. Hypertension was found in 80 (46,5%) of 172 patients, and diabetes was found in 49 (28,5%). In accordance with the literature, it was observed that hypertension was the most common chronic disease in patients with upper gastrointestinal system bleeding. When the cut off value of albumin was determined as ≤3,1 g / dl in the ROC analysis performed for the ability of albumin to predict mortality, the area under the curve was 0,761 (95% CI 0,691-0,823) and the sensitivity was 91,67% and specificity was 61,25%.This situation indicates us that albumin is an important independent prognostic factor in predicting in-hospital mortality. When the cut off value of calcium was determined as ≤8,4 mg/dl in the ROC analysis performed for the ability of calcium to predict mortality, the area under the curve was 0,785 (95% CI 0,716- 0,844) and the sensitivity was 83,33% and specificity was 60,62%. We believed that if hypocalcemia is detected in patients with upper gastrointestinal bleeding, calcium replacement may prevent mortality. According to the ROC analysis of mortality of GBS, Rockall and AIMS65 scores it was determined that all of them were statistically significant in predicting mortality. When the cutoff values were taken as >13 for GBS, >8 for Rockall, and >1 for AIMS65, it was determined that the mortality risk increased in patients. In the paired group comparisons of GBS, Rockall and AIMS65, no statistically significant difference was determined in predicting mortality. In predicting mortality, the sensitivity of GBS was 100%, the sensitivity of the AIMS65 was 91,67%, and the specificity of the Rockall score was 93,75%. Conclusion In our study, we found that calcium and albumin values are important prognostic factors in predicting in-hospital mortality in patients who have upper GIS bleeding. According to our study, more sensitive and specific scoring can be obtained in predicting mortality with the integration of albumin and calcium into other scoring systems and regulation of albumin cutoff value in AİMS65 score.